Καθοριστική Εβδομάδα για Ελλάδα και Τουρκία

Η επικείμενη εβδομάδα υπόσχεται να είναι καθοριστική για τα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμα βήμα στο διαρκές αίτημά της για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ξεκινώντας από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις σήμερα και αύριο με τον νεοεκλεγέντα Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ. Ταυτόχρονα, σε δύο άλλες ευρωπαϊκές πόλεις θα διεξάγονται επίσης ενδιαφέροντες διάλογοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συναντήσει την επίτροπο για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σουίτσα. Είναι πιθανό να υπάρξει και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα έχουν σύνοδο στη βελγική πρωτεύουσα τις προσεχείς ημέρες. Παρόλο που η συμμετοχή του Φιντάν δεν είναι σίγουρη, γνωρίζουμε ότι θα συναντηθούν στο μέλλον στη Μάλτα, στα πλαίσια της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΑ, στην πρώτη τους απευθείας επαφή.

Σημαντική δραστηριότητα σημειώνεται και στην Αθήνα, όπου μια τουρκική προεδρική αντιπροσωπεία συμμετέχει στην έβδομη σύσκεψη της «θετικής ατζέντας» με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη. Αύριο θα συνεχιστούν οι επαφές στο πλαίσιο του τρίτου γύρου πολιτικού διαλόγου, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου συναδέλφου της.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν ως στόχο να διατηρηθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, παρά τις πρόσφατες εντάσεις στην τουρκική ρητορική, και να προετοιμαστεί το έδαφος για το ερχόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, προγραμματισμένο στην Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχουν οι δύο ηγέτες, πιθανόν στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρεί συνομιλίες με την Τουρκία από θέση ισχύος, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Τουρκίας

Στον τομέα της πολιτικής και της διπλωματίας, η τρέχουσα συγκυρία είναι κομβικής σημασίας. Είναι σημαντικό να κατανοούμε την κατάσταση συνολικά. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις υψηλότερες προτιμήσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία επιδιώκει να είναι καθοριστικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκεται ενεργά στην κρίση στη Συρία. Φαίνεται ότι η Άγκυρα θέλει να ενισχύσει τις θέσεις των τζιχαντιστών για να ανατρέψει τον Άσαντ, δημιουργώντας ασφαλείς ζώνες γύρω από περιοχές όπως το Ιντλίμπ.

Αντιθέτως, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ εργάζονται για την εξάλειψη των τζιχαντιστών και την υποστήριξη του Άσαντ. Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους τζιχαντιστές για να πλήξουν τη Χεζμπολάχ, ενώ ο ISIS έχει ως στόχο τη διάλυση της χριστιανικής κοινότητας στη Συρία και την επικράτηση της Αλ Κάιντα, μόλις εκλείψει ο Άσαντ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα