Η Συρία στο διάβα των τζιχαντιστών

Η κατάσταση στη Συρία προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς η χώρα φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση. Οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις, έχοντας ήδη καταλάβει ολόκληρο το Χαλέπι, και στο στόχαστρό τους είναι τώρα η Δαμασκός.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναζητά υποστήριξη από τους συμμάχους του μετά την πρόσφατη αποτυχία των δυνάμεών του να διατηρήσουν έλεγχο στο Χαλέπι. Οι εχθροπραξίες που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, με πάνω από 410 θανάτους σύμφωνα με ενημερώσεις από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Αυτή είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου το 2011 που το συριακό καθεστώς χάνει ολοκληρωτικά τον έλεγχο του Χαλεπιού, με τις συνέπειες αυτής της ήττας να είναι ιδιαίτερα σφοδρές.

Δυσκολίες στη Δαμασκό

Στη Δαμασκό, ο πρόεδρος Άσαντ συναντήθηκε με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης από τους συμμάχους του για την αντιμετώπιση των ξένων τρομοκρατικών επιθέσεων. Υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη για να περιορίσει τη δράση των τρομοκρατών.

Ο κ. Αραγτσί χαρακτήρισε την κατάσταση «δύσκολη», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δαμασκός θα αντεπιτεθεί επιτυχώς.

Υποστήριξη από τη Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συνδράμουν τον συριακό στρατό στην αποτροπή των αντικαθεστωτικών στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι. Παράλληλα, το Ιράν επιβεβαίωσε τη στήριξή του στο καθεστώς Άσαντ.

Μετά τη συνάντησή του στη Δαμασκό, ο Αραγτσί ταξίδεψε στην Άγκυρα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και τον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτή η κρίσιμη πορεία των γεγονότων επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική δυναμική στην περιοχή.

Αξιολογώντας τη στρατηγική κατάσταση, η Δαμασκός πήρε σημαντική στρατιωτική υποστήριξη το 2015 από τη Ρωσία και το Ιράν, γεγονός που της επέτρεψε να ανακτήσει τον έλεγχο της πλειονότητας της χώρας. Σημαντική ήταν η ανάκτηση του Χαλεπιού το 2016, το οποίο ήταν ο οικονομικός πυρήνας της Συρίας πριν τον πόλεμο.

Οι τωρινές μάχες αποτελούν τις πιο έντονες που έχουν παρατηρηθεί από το 2020, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την άνοδο των εντάσεων μεταξύ αντίπαλων δυνάμεων υποστηριζόμενων από ξένες χώρες.

Η πρόσφατη επίθεση της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) και άλλων οργανώσεων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αστάθεια, καθώς επανακατέλαβαν περιοχές των επαρχιών Χαλέπι, Ιντλίμπ και Χάμα. Η ΧΤΣ ελέγχει τώρα το Χαλέπι, εκτός από ορισμένες γειτονιές με κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντή μιας ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι αιματηρές συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 412 ανθρώπους, περιλαμβάνοντας τζιχαντιστές, κυβερνητικές δυνάμεις και αμάχους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα