Φθηνότερα Σταθερά Τιμολόγια έως 44% – Η Προσφορά που Αλλάζει το Παιχνίδι από την Protergia

Η αγορά ενέργειας προσαρμόζεται στις σημερινές συνθήκες και στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τα σταθερά τιμολόγια. Αυτή η τάση είναι ενδεικτική ενός μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ρεύματος και αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος έχει προαναγγείλει αυτή την κατεύθυνση. Καθοριστική είναι η προσφορά της Protergia με σταθερή τιμή στα 8,5 σεντς/kWh για τα επόμενα 6 μήνες, που έχει τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών.

Περισσότερο από το 70% των νέων συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας που υποβάλλονται από καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο αφορούν σταθερά (μπλε) τιμολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επί της ουσίας, τα πράσινα τιμολόγια της ΔΕΗ θα παραμείνουν σταθερά και για τον Δεκέμβριο, παρά τις αυξήσεις στην τιμή χονδρικής. Αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά οποιαδήποτε περιττή φορολογική πρωτοβουλία, όπως εκείνη του καλοκαιριού, που έφερε περιορισμένα αποτελέσματα και ερμηνεύεται ως προσπάθεια ψηφοθηρίας.

Αντίθετα, τέτοιες ενέργειες μπορούν να διαταράξουν το επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας σε αρνητικά πολιτικά αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ διατηρεί το σταθερό τιμολόγιο της στα 14,5 ευρώ/MWh για 12 μήνες με διάφορα μπόνους.

Αναλύοντας την κατάσταση, οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από 8,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, δηλαδή είναι 44% φθηνότερες από το στόχο των 15 σεντς που έχουν τα “πράσινα” τιμολόγια.

Η προτίμηση των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια απορρέει από τη σταθερή αυτού τιμή, ειδικά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα). Αυτή η προστασία από απρόβλεπτες αλλαγές στο κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής, στην αγορά υπάρχουν επτά σταθερά τιμολόγια με τιμή κάτω από 10 σεντς/kWh και άλλα οκτώ κάτω από 15 σεντς, με διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και μηνιαία πάγια από 5 έως 10 ευρώ. Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα προσφορά βάσει της κατανάλωσής τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, μετά την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας, τα σταθερά τιμολόγια δεν θα μπορούν να έχουν διάρκεια μικρότερη από ένα έτος. Αυτό σημαίνει ότι τα εξάμηνα θα πρέπει να λανσάρονται ως κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια, και η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης θα καταργηθεί.

Και παρόλο που πολλοί καταναλωτές παραμένουν στα “πράσινα” τιμολόγια, ενδέχεται να οφείλεται σε έλλειψη πληροφόρησης για τις τελευταίες εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα, καθώς ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των “πράσινων” τιμολογίων Δεκεμβρίου, θα οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών, ώστε οι χρεώσεις στα “πράσινα” τιμολόγια να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς/kWh.

Η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού για το Νοέμβριο είναι στα 138 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η λιανική αγορά δείχνει τάσεις συγκράτησης τιμών λόγω του ανταγωνισμού.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει εκπτώσεις 68% προκειμένου η τελική τιμή για το “πράσινο” τιμολόγιο να διαμορφωθεί στα 15,5 σεντς/kWh, ενώ η Protergia θα διατηρήσει την τιμή που ίσχυε από Ιούλιο έως Οκτώβριο (15,9 σεντς/kWh) χωρίς πρόσθετες εκπτώσεις για το Νοέμβριο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα