Η Τουρκική Οικονομία σε Υφεση το Γ’ Τρίμηνο

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης για το τρίτο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης στην βιομηχανική παραγωγή, γεγονός που προσφέρει επιπλέον δεδομένα στην κεντρική τράπεζα καθώς εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η οικονομία, που ανέρχεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, παρουσίασε μείωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας.

Η ετήσια ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο περιορίστηκε στο 2,1%, χαμηλότερα από την εκτίμηση του 2,5% που είχαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Αυτή η ετήσια ανάπτυξη είναι σχεδόν κατά μισό ποσοστιαίο σημείο χαμηλότερη σε σχέση με τη δυναμική του πρώτου τριμήνου και με τον μέσο όρο ανάπτυξης που παρατηρούνταν πριν την πανδημία, ο οποίος ξεπερνούσε το 5%, αντικατοπτρίζοντας το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων που επικρατεί την περισσότερη διάρκεια του έτους.

«Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να ενισχύσουν την πρόταση μας προς την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει ένα κύκλο νομισματικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», δήλωσε η οικονομολόγος του Bloomberg, Σελβά Μπαχάρ Μπαζίκι, σε σχετικό σημείωμα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος αγγίζει το 49%, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο 50% για οκτώ συνεχόμενους μήνες, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την βιομηχανική παραγωγή. Οι εγχώριες καταναλωτικές τάσεις παραμένουν ανθεκτικές σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς οι Τούρκοι επιλέγουν να προχωρήσουν σε αγορές με σκοπό να αποφύγουν τις απότομες αυξήσεις τιμών των αγαθών.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 44% φέτος, προτού επιβραδυνθεί στο 21% μέχρι το τέλος του 2025.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα υπονόησε ότι μια πιθανή μείωση των επιτοκίων μπορεί σύντομα να είναι εφικτή, αν συνεχιστεί η τάση πτώσης του πληθωρισμού. Το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική θα έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ιστορικά έχει προτιμήσει την ανάπτυξη της οικονομίας σε βάρος της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του το 2023, μια νέα ομάδα οικονομικών συμβούλων υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει στραφεί σε πολιτικές που υποστηρίζουν περισσότερες φιλικές προς την αγορά προσεγγίσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα