Στην πρόσφατη εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, ανακοινώθηκε ότι αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής μέσω της πλατφόρμας myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ο κύριος στόχος του ψηφιακού δελτίου αποστολής είναι να παρακολουθεί τη διακίνηση αγαθών σε πραγματικό χρόνο, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.
Η νέα πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο.
Κατά συνέπεια, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίστηκαν οι προθεσμίες για τη ψηφιακή παρακολούθηση:
Α Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA)
– Επιχειρήσεις πρώτης περιόδου: Από 1.4.2025 καθίσταται υποχρεωτική η διαβίβαση των δελτίων αποστολής.
- Από 31.3.2025 και νωρίτερα, οι επιχειρήσεις που τηρούν τζίρο άνω των 200.000 ευρώ ή διακινούν φάρμακα, ενεργειακά προϊόντα και οικοδομικά υλικά, μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά δελτία αιθουσών προαιρετικά.
- Από 1.4.2025, θα είναι υποχρεωτική η διαβίβαση για αυτές τις επιχειρήσεις.
– Επιχειρήσεις δεύτερης περιόδου: Υποχρεωτική εφαρμογή από 1.10.2025.
- Έως 30.9.2025, οι υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου μπορούν να διαβιβάσουν προαιρετικά τα δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα.
- Από 1.10.2025, η υποχρέωση θα επεκταθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Β Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών)
Για όλες τις επιχειρήσεις: Από 1.10.2025 όλοι οι υπόχρεοι πρέπει να διαβιβάζουν τα δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα.
- Από 1.5.2025 έως 30.9.2025 θα είναι προαιρετική η ψηφιακή παρακολούθηση για όλες τις επιχειρήσεις.
- Αφού οι υποχρεώσεις μπουν σε εφαρμογή, οι έλεγχοι θα γίνονται τακτικά, ενώ αναμένονται αυστηρές ποινές για την παραγραφή παραστατικών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα ψηφιακών παραστατικών δεν διευκολύνει μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής.
Στο άμεσο μέλλον, οι ποινές για την διακίνηση αγαθών χωρίς τα κατάλληλα παραστατικά θα αυστηροποιηθούν, με πρόστιμα που θα φτάσουν:
- 5.000 ευρώ για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό σύστημα
- 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα
Με GPS και ανά κιλό οι έλεγχοι
Η σημαντική αλλαγή αφορά την ψηφιακή παρακολούθηση κάθε φορτίου. Με την εισαγωγή αυτής της διαδικασίας, η παραδοσιακή “χαρτούρα” αποστολών θα αντικατασταθεί πλήρως. Από Ιανουάριο έως Οκτώβριο του 2025, όλα τα παραστατικά θα εκδίδονται ψηφιακά.
Από 1η Απριλίου 2025, υποχρεωτικά θα εφαρμοστεί το μέτρο σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ και σε συγκεκριμένους τομείς ανεξάρτητα από τον τζίρο τους.