Γιατί ο Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα

Παρά την πολεμοχαρή ρητορική του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θεωρούν πιθανό να προχωρήσει ο Ρώσος πρόεδρος σε πυρηνική κλιμάκωση.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δεν έχει εντείνει την πιθανότητα μιας πυρηνικής επίθεσης, αναφέρουν πέντε πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτές, ο Πούτιν πιθανόν θα κλιμακώσει την εκστρατεία δολιοφθοράς εναντίον ευρωπαϊκών στόχων για να ασκήσει περισσότερη πίεση στη Δύση σχετικά με τη στήριξή της προς το Κίεβο, δήλωσαν δυο ανώτεροι αξιωματούχοι και τρεις συνεργάτες του Κογκρέσου.

Κατά την τελευταία επταμηνία οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών υποδεικνύουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία δεν θα οδηγήσει σε πυρηνική κλιμάκωση. Αυτή η εκτίμηση παρέμεινε σταθερή, ακόμη και μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν.

«Οι εκτιμήσεις μας ήταν σαφείς: οι πύραυλοι ATACM δεν θα ανατρέψουν τους πυρηνικούς υπολογισμούς του Πούτιν», ανέφερε ένας βοηθός του Κογκρέσου σχετικά με τους αμερικανικούς πυραύλους με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα.

Προειδοποίηση του Πούτιν με τον πύραυλο Oreshnik

Η εκτόξευση του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik κατά της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο, που διατάχθηκε από τον Πούτιν, είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα προειδοποίησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, αυτό δεν άλλαξε τις υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η Ρωσία δεν θα προβεί σε πυρηνική κλιμάκωση, αλλά θα απαντήσει αναλογικά σε οποιαδήποτε αντίστοιχη κίνηση από τις ΗΠΑ. Η εκτόξευση του νέου πυραύλου αποτελεί μέρος αυτής της απάντησης.

Δράση και αντίδραση

Από την αιφνιδιαστική εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ τον Αύγουστο, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται σε ένα φαύλο κύκλο κλιμάκωσης και αντίποινων.

Ο Πούτιν έχει ζητήσει βοήθεια από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόρεια Κορέα έχει στείλει μεταξύ 11.000 και 12.000 στρατιωτών για να στηρίξουν την ρωσική πολεμική προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ίδια μέρα, με την πρώτη ουκρανική επίθεση μετά τη χαλάρωση της πολιτικής των ΗΠΑ, η Ρωσία τροποποίησε το πυρηνικό της δόγμα, μειώνοντας τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική επίθεση.

Ο φόβος για πυρηνική κλιμάκωση έχει διαρκέσει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, τόνισε ότι στο τέλος του 2022 υπήρξε πραγματικός κίνδυνος για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Παρ’ όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο. Ενώ κάποιες ανησυχίες υποχώρησαν, η απειλή παραμένει σημαντική για τους αξιωματούχους που αποφασίζουν πώς να στηρίξουν τη χώρα.

Τον Μάιο, ο Λευκός Οίκος έδωσε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους υπό περιορισμένες συνθήκες για να πλήξει στόχους πέρα από τα σύνορα, όχι όμως βαθιά μέσα στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, την ελάχιστη τακτική διάσταση και την περιορισμένη διαθεσιμότητα των πυραύλων ATACMs.

δειτε ακομα

δειτε ακομα