Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής μπαίνει σε νέο φως, καθώς ο πρόεδρός της, Μαχμούντ Αμπάς, εξέδωσε πρόσφατα ένα εκτελεστικό διάταγμα που καθορίζει τις διαδικασίες διαδοχής σε περίπτωση κενής προεδρικής θέσης.
Σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία, η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής θα αναληφθεί από τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, εφόσον προκύψει κενό εξουσίας. Ωστόσο, το εν λόγω Συμβούλιο, στο οποίο η Χαμάς είχε τη πλειοψηφία, δεν υπάρχει πια, καθώς ο Αμπάς το είχε διαλύσει το 2018, έπειτα από χρόνια εντάσεων με τη Χαμάς, που είχε εκδιώξει την Αρχή από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Ο 89χρονος Αμπάς, που κυβερνά χωρίς να έχει υποστεί εκλογές από το 2009, συνεχίζει να αγνοεί τις πιέσεις για τον διορισμό ενός διαδόχου.
Το νέο εκτελεστικό διάταγμα αφορά την προσωρινή ανάληψη εξουσίας από τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου (ΠΕΣ) στην περίπτωση κενής θέσης στην προεδρία. Το ΠΕΣ, που λειτουργεί σαν το κοινοβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), αποτελείται από πάνω από 700 μέλη που προέρχονται από τα παλαιστινιακά εδάφη και το εξωτερικό.
Η Χαμάς, που δεν ανήκει στην ΟΑΠ, απουσιάζει από τις διαδικασίες του ΠΕΣ. Τα μέλη του δεν εκλέγονται, αλλά διορίζονται, με τον τωρινό επικεφαλής Ράουαχι Φατού να είναι στενός συνεργάτης του Αμπάς και μέλος της Φάταχ.
Το διάταγμα του Αμπάς απαιτεί την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός 90 ημερών. Αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί μόνο σε περίπτωση «ανωτέρας βίας», όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Στο προοίμιο του διατάγματος, τονίζεται ότι «βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση η ιστορία της πατρίδας και του παλαιστινιακού ζητήματος», πιθανώς αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την Λωρίδα της Γάζας και τον βαθύτατο διχασμό ανάμεσα στις δύο οργανώσεις.
Η δημοσίευση αυτού του διατάγματος συμπίπτει με την εφαρμογή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, ύστερα από έναν χρόνο εντάσεων που κλιμακώθηκαν σε ανοιχτό πόλεμο τον Σεπτέμβριο.
Η Παλαιστινιακή Αρχή φαντάζει πιο αδύναμη από ποτέ, καθώς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καταβάλει μισθούς στους δημόσιους υπαλλήλους της, ενώ απειλείται από προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Όχθης, κάτι που όλο και περισσότερο γίνεται φανερό από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.