Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά αν ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, αποφασίσει να προχωρήσει σε νέες πολιτικές δασμών εναντίον της ΕΕ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι κατά την προηγούμενη προεδρία του Τραμπ, η στρατηγική της ΕΕ ήταν να επιλέξει τον διάλογο και όχι τις αντιποίνων.
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος θα έκανε κακό σε όλες τις πλευρές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αντεξετάζει, με αφορμή το σλόγκαν του Τραμπ «Make America Great Again», πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό εάν η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί.
Η νίκη του Τραμπ έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, που βλέπουν τους δασμούς ως πιθανή απειλή για το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ και φοβούνται ότι οι παραγωγοί θα μετατοπιστούν στην αμερικανική αγορά.
Η Λαγκάρντ προτείνει πως η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική ανταλλαγών, προσφέροντας στις ΗΠΑ ευκαιρίες αγοράς για προϊόντα όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο και αμυντικό εξοπλισμό. «Αυτή θα ήταν μια πιο συνετή προσέγγιση από το να οδηγηθούμε σε μια σειρά αντιποίνων που δεν θα είχε κανέναν πραγματικό νικητή», υπογράμμισε.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση των επιπτώσεων από τις πιθανές δασμολογικές πολιτικές που εξετάζει ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να έχουν άμεσες πληθωριστικές επιδράσεις.
Μια δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη: Η εκλογή Τραμπ προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το άμεσο αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθεί κάποια αβεβαιότητα από την αγορά. Παρ’ όλα αυτά, πολλά έργα δημόσιων προσφορών στην Ευρώπη έχουν μεταφερθεί στο 2025.
Ο Τραμπ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών που κυμαίνονται από 10% έως 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει τον ευρωπαϊκό τομέα εξαγωγών, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι χημικές βιομηχανίες. Παράλληλα, έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και δεσμευτεί να βρει λύσεις για την τρέχουσα σύγκρουση στη Ουκρανία.
Φέτος, η Ευρώπη έχει σημειώσει μια μέτρια αύξηση στις δημόσιες εγγραφές, με συγκεντρωμένα ποσά 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα περιφερειακά χρηματιστήρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ωστόσο, πολλές τοπικές εταιρείες αναζητούν την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά, απευθυνόμενες σε υψηλότερες αποτιμήσεις και περισσότερη ρευστότητα.