Μόσχα και Ουάσινγκτον: Πόλεμος ή Ειρήνη;

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο στρατηγός του Ντόναλντ Τραμπ συζητά τη δυνατότητα ενός ειρηνικού σχεδίου για την Ουκρανία, ενώ η τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει διαφορετική προσέγγιση, επιδιώκοντας «να κλιμακώσει» τη σύγκρουση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε απάντηση στη συνέντευξη του Μάικ Γουόλτς, ο οποίος έχει προταθεί από τον Τραμπ για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και που εμφανίστηκε στο Fox News την προηγούμενη Κυριακή.

Ο Γουόλτς εξέφρασε την ανησυχία του Τραμπ σχετικά με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να καταλήξει «με υπεύθυνο τρόπο».

Αναφέρθηκε επίσης στις εμπλεκόμενες χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, και στο γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας. Σημείωσε την απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, καθώς και τη σκέψη της Νότιας Κορέας να συμμετάσχει.

«Είναι σημαντικό να εξετάσουμε ποιοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες, αν πρόκειται να προκύψει συμφωνία ή ανακωχή και πώς θα οδηγήσουμε τις δύο πλευρές στο τραπέζι», ανέφερε ο Γουόλτς.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο καταγράφει τις δηλώσεις αυτές, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητα της Μόσχας για διάλογο γύρω από το θέμα της Ουκρανίας. «Από τους υποστηρικτές του Τραμπ και όσους έχουν διοριστεί σε πιθανές θέσεις, ακούγονται συχνά οι όροι “ειρήνη” ή “ειρηνευτικό σχέδιο”», είπε ο Πεσκόφ, σε απάντηση στις δηλώσεις του Γουόλτς.

«Αυτοί οι όροι δεν εκφράζονται από τη σημερινή κυβέρνηση (Μπάιντεν), ενώ οι “προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης” συνεχίζονται. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα», πρόσθεσε. Ο Πούτιν είχε δηλώσει τον Ιούνιο τι απαιτεί για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες: μερική παραχώρηση εδάφους από την Ουκρανία και αποδοχή της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι προϋποθέσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν. Από την πλευρά της, η Ουκρανία αντιτείνει ότι αυτοί οι όροι θα ισοδυναμούσαν με μία απαράδεκτη παραχώρηση για το Κίεβο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα