Η ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις σήμερα σχετικά με το ενδεχόμενο κήρυξης ανακωχής στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η είδηση αυτή προέρχεται από επίσημες πηγές που ενημέρωσαν χθες τη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει πως είναι κοντά σε συμφωνία.
Παράλληλα, το γαλλικό προεδρικό γραφείο, που συμμετέχει ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή έχουν «προχωρήσει σημαντικά» και κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χεζμπολάχ να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Νεκροί στο Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, χθες τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας πρόκειται να αποφασίσει «απόψε» για το θέμα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης υπό τον όρο ανωνυμίας.
Προετοιμασίες για ανακοίνωση συμφωνίας
Τέσσερις κυβερνητικές πηγές του Λιβάνου ανέφεραν ότι οι πρόεδροι ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενδέχεται να ανακοινώσουν την έναρξη της συμφωνίας ανακωχής μέσα στην ημέρα.
«Είμαστε κοντά» τόνισε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα: «Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνουν όλα», ανέφερε, καλώντας σε προσοχή.
Προβλέψεις της συμφωνίας ανακωχής
Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Axios, η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ο ισραηλινός στρατός και οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο κρατών, με τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις να αναλαμβάνουν τη φύλαξη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ίδρυση διεθνούς επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, με αμερικανικές εγγυήσεις για την υποστήριξη ισραηλινών επιχειρήσεων σε περίπτωση επιθέσεων από τους σιίτες μαχητές.
Η μεσολάβηση στηρίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε τη λήξη του προηγούμενου πολέμου το 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με αυτή, μόνο οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι παρόντες στα σύνορα.
Ωστόσο, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, προειδοποίησε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν «μεγάλο λάθος», προτρέποντας τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να την ακυρώσει και να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη».