Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διαρκεί πλέον πάνω από 1.000 ημέρες και τη Ρωσία να συνεχίζει την προσάρτηση εδαφών στο Ντονμπάς και στις νότιες περιοχές της χώρας, η ελπίδα για κατάπαυση του πυρός το νέο έτος μέσω της μεσολάβησης της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να είναι η νέα πραγματικότητα. Αυτή η κατάσταση έρχεται να ακολουθηθεί από διαπραγματεύσεις, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να διατηρήσει μέρος των κερδών του στο πεδίο.
Η εμμονή του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο περιορίζει τις επιλογές της Ουκρανίας, όπως σημειώνουν οι New York Times. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκεια του αναφορικά με τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία, γεγονός που ουσιαστικά μειώνει τις πιθανότητες για επιστροφή εδαφών που κατέχει η Ρωσία, καθιστώντας τις διαπραγματεύσεις τη μόνη βιώσιμη επιλογή.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για το Κίεβο είναι αν η διοίκηση Τραμπ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας ώστε να αποτρέψουν τη Ρωσία από περαιτέρω επεμβάσεις σε ουκρανικά εδάφη. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αμέσως προαναγγείλει τον τερματισμό του πολέμου, αν και δεν έχει διευκρινίσει τον τρόπο που θα το πράξει. Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχει προτείνει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει τη διατήρηση των ρωσικών κατακτήσεων στην Ουκρανία.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Τζόναθαν Εστ, οι προσδοκίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για επιστροφή στα σύνορα του 1991, δεν φαίνονται ρεαλιστικές στην παρούσα συγκυρία. Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους στην περιοχή του Κουρσκ, οι πιθανότητες για τη διατήρησή τους δεν είναι καθόλου ευοίωνες, καθιστώντας την κατάσταση αρκετά περίπλοκη για τον Ζελένσκι.
Κατά τον Στέφαν Βολφ, ειδικό σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, το Κρεμλίνο, έχοντας παραπλανηθεί από τις συμφωνίες του Μινσκ το 2014 και 2015, οι οποίες αποδείχθηκαν ανενεργές λόγω παραβιάσεων από παρακρατικά στοιχεία, δεν θα είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί πάνω σε μια ακόμη «θαμπή» συμφωνία.