«Η εισαγωγή απογευματινών χειρουργείων θα δώσει ώθηση στα πρωινά και θα βελτιώσει τη συνολική απόδοση», δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η κανονικότητα είναι πολύτιμη, και για τα κόμματα, αλλά και για τη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια αξιόλογη προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη πολιτισμό και αξιοπρέπεια, που είναι σίγουρα θετική και συμβάλλει στη σταθερότητα της χώρας».
«Ωστόσο», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, «το ΠΑΣΟΚ υπό τη ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη ακολουθεί μια πολιτική του «όχι σε όλα». Για παράδειγμα, κατήγγειλαν την προσπάθεια μας να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία σήμερα παρέχουν θέσεις εργασίας. Επίσης, καταψήφισαν τη ρύθμιση για τον προσωπικό γιατρό και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Μάλιστα, αρνήθηκαν ακόμα και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, κάτι που δεν συμβάλλει στην κανονικότητα.
Προς το παρόν, έχουν προγραμματιστεί 1.479 χειρουργεία, με 1.479 ασθενείς να αναμένουν δωρεάν θεραπεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να επισκεφθούν μαζί τα νοσοκομεία την Πέμπτη, όταν θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Η πλειονότητα περιλαμβάνει αρθροπλαστικές και επεμβάσεις καταρράκτη, και αφορά ψυχρά χειρουργεία, χωρίς επικίνδυνες καταστάσεις», πρόσθεσε. Σε αναμονή βρίσκονται μέχρι και 100.000 ασθενείς, με την καθυστέρηση να αγγίζει μέχρι και επτά χρόνια, ενώ οι περισσότεροι περιμένουν 1-2 χρόνια. «Στοχεύουμε τουλάχιστον 34.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Τα πρωινά χειρουργεία θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και το ρυθμό τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η ιδέα αυτή είναι προσωπική του. «Ξεκινήσαμε με απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και τώρα προχωράμε στα δωρεάν», είπε.
Σχολιάζοντας το θέμα του claw back, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό βάρος για τα διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, έχουμε λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του προβλήματος. Στον πρώτο μήνα των μεταρρυθμίσεων, το claw back ήταν στο 11%, ενώ τον Αύγουστο του 2024 έφτασε το 0%. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μηδενικό claw back».
«Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το claw back σημαίνει επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές προς το δημόσιο, συγκεκριμένα στον ΕΟΠΥΥ και το Υπ. Υγείας, και υλοποιείται ετησίως εφόσον ξεπεραστεί το προκαθορισμένο όριο του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης».
«Κλείνοντας» είπε ο υπουργός Υγείας, «το claw back είναι η κύρια αιτία των ελλείψεων φαρμάκων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δε βρίσκεις το φάρμακο που χρειάζεσαι τη στιγμή που το χρειάζεσαι. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.