Εκτοξεύεται η παραγωγή του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik

Ένας ισχυρός συναγερμός έχει σημάνει διεθνώς ύστερα από τις δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία προγραμματίζει να συνεχίσει τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik, ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεση για μαζική παραγωγή του εν λόγω πυραύλου.

«Δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο στη σημερινή διεθνή σκηνή που να μπορεί να αναχαιτίσει αυτόν τον πύραυλο. Θα ξανατονίσουμε ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν και πρέπει να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αν ο Oreshnik αποτελεί μία απλή προειδοποίηση ή αν αποτελεί κομμάτι μιας νέας στρατηγικής από τη Μόσχα. Η χρήση αυτού του υπερηχητικού όπλου προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στο Κίεβο, ειδικά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία τους, πληροφορώντας για εναέρια απειλή, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους ότι η Ρωσία αναζητά τη συγκέντρωση “εργαλείων” για έναν ενδεχόμενο υπαρξιακό πόλεμο με μεγαλύτερες δυνάμεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι πιο ανησυχητικές εξελίξεις τη βδομάδα αυτή δεν σχετίζονται άμεσα με γεωπολιτικές αψιμαχίες ή στρατιωτικά χτυπήματα στην περιοχή του Ντνίπρου.

Η Αμυντική Υπηρεσία Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει την Ουκρανία, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι γραμμές του μετώπου είναι πιο «ασταθείς» από ποτέ από την αρχή της σύγκρουσης.

Η κατάσταση παραμένει δραματική σε όλα τα μέτωπα. Στην περιοχή νότια του Χαρκόβου, η ρωσική στρατιωτική πίεση αυξάνεται κοντά στην πόλη Κουπιάνσκ. Οι γραμμές ανεφοδιασμού γύρω από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς είναι ήδη υπό απειλή. Επιπλέον, η νότια Ζαπορίζια φαίνεται ότι δέχεται μεγαλύτερη πίεση, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να περιορίσει την Ουκρανία κοντά στο Κουρσκ.

Ζελένσκι: Η Δύση να αντιδράσει με σοβαρότητα στη νέα πράξη της ρωσικής “τρέλας”

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αντέτεινε στις δηλώσεις Πούτιν, τονίζοντας ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νέων αντιαεροπορικών μέσων προκειμένου να αντιμετωπίσει τους «νέους κινδύνους» που προκύπτουν με την εμφάνιση αυτού του ρωσικού πυραύλου, στον 33ο μήνα του πολέμου.

Ο Ζελένσκι, μέσω βιντεοσκοπημένης ομιλίας, υπογράμμισε την ανάγκη για μια «σοβαρή αντίδραση» από τη διεθνή κοινότητα, ώστε ο ηγέτης του Κρεμλίνου να αναλογιστεί τις συνέπειες των πράξεών του και να υιοθετήσει έναν πιο συγκρατημένο τρόπο δράσης. Επισήμανε ότι η χρησιμοποίηση άλλης χώρας για τη δοκιμή νέων όπλων τα οποία χρησιμοποιούνται για τρομοκρατία συνιστά σαφώς διεθνές έγκλημα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα