Η κυβέρνηση θωρακίζει το μέλλον μετά την υπόθεση Σαμαρά

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη. Ομόφωνα, η επιτροπή αποδέχτηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποκλεισμό του πρώην πρωθυπουργού και προεδρεύοντα του κόμματος από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος και την ενημέρωση του Προεδρείου της Βουλής, το θέμα θεωρείται τυπικά κλειστό για την κυβέρνηση. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία αποκτά κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 βουλευτών. Παράλληλα, ανοίγει ένας νέος κύκλος για το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά την αποδέσμευση από τον Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη φράση «ό,τι έγινε, έγινε», καθόρισε το ύφος των εξελίξεων, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι «το ζήτημα έχει κλείσει».

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η απομάκρυνση του Σαμαρά δεν θα προκαλέσει περισσότερες αποχωρήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα, παραμένει το ερώτημα αν θα υπάρξουν διαρροές.

Οι ερχόμενες δημοσκοπήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα ρίξουν φως στις επικρατούσες τάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι πιθανές απώλειες εκλογικών ψήφων προς τα δεξιά έχουν ήδη καταγραφεί. Καθώς οι μέρες περνούν, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επαναφορά της ατζέντας του κυβερνητικού έργου και στη θετική σημασία της πολιτικής σταθερότητας στο δημόσιο διάλογο.

Η απόφαση για τη διαγραφή του Σαμαρά εντάσσεται σε αυτήν την στρατηγική, με τη σαφή δήλωση ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει» με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καθοριστικός σε αυτή τη φάση. Αναμένεται να συνεχίσει να προβάλλει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, όπως η συμμετοχή του σταυροδρόμια της δικαιοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, οι περιοδείες του και οι επαφές με πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συναντήσεως με τους αγρότες στο Καπανδρίτι, θα είναι σταθερές δράσεις του προγράμματος του.

Το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας θα παραμείνει κεντρικό, αν και οι εθνικές εκλογές απέχουν. Ο Μητσοτάκης σημείωσε πρόσφατα ότι αυτό σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια της θεμελίωσης του data center της γαλλικής εταιρίας Data4 στην Παιανία, ανέφερε ότι αυτή η επένδυση επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της οικονομίας και ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους. Συνάμα, κατέδειξε την εμπιστοσύνη που παρέχει η κυβέρνηση στους ξένους επενδυτές, που είναι διατεθειμένοι να ρίξουν 300 εκατομμύρια στην πρώτη φάση των σχεδίων τους.

Η ψήφος του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο αναδεικνύεται ως το επόμενο κλειδί στο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό ημερολόγιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν θα προκύψουν εκπλήξεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Ένα καίριο σημείο για την κυβέρνηση είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, των συζητήσεων για την οποία αναμένονται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Η επιλογή του προσώπου είναι απόλυτα ευθύνη του πρωθυπουργού, και οι χαρακτηριστικές επιλογές του θα προκαλέσουν σημαντικές πολιτικές διεργασίες, τόσο εντός όσο και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά μια ισορροπία, ώστε να συνδυάσει την επιθυμία του για έναν κεντροδεξιό υποψήφιο, με την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις στο πολιτικό σκηνικό. Προς το παρόν, οι πληροφορίες δείχνουν ότι δεν έχει οριστικοποιήσει τις επιλογές του.

δειτε ακομα

δειτε ακομα