Η τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης που είχε δημιουργηθεί για την αποφυγή κρίσεων ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή, όπως ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που οι πυρηνικοί κίνδυνοι αυξάνονται, εν μέσω των μεγαλύτερων εντάσεων που έχουν παρατηρηθεί στη σχέση Ρωσίας-Δύσης εδώ και δεκαετίες.
Ο πρόεδρος Πούτιν μείωσε πρόσφατα τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση πυρηνικών επιθέσεων, σε απάντηση σε μια ευρεία γκάμα συμβατικών επιθέσεων, μόλις λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Ουάσινγκτον έχει επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους.
Χθες, κατά την 1.000ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αξιοποιώντας την πρόσφατη άδεια που εγκρίθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση του προεδρου Τζο Μπάιντεν.
Η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή, γνωστή και ως “κόκκινο τηλέφωνο”, ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό να μειώσει τις παρεξηγήσεις που προκάλεσαν την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962. Έτσι, διευκολύνθηκε η άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσίας.
Η Μόσχα θεωρεί ότι η προμήθεια των πυραύλων ATACMS, οι οποίοι είναι οι πιο ισχυροί που έχει στείλει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της επιθυμίας της Δύσης να κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Η σύγκρουση που ξεκίνησε με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει φέρει την καταστροφή σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και κοστίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, κυρίως Ουκρανούς.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά επίμονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο NATO να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητα για την εξουδετέρωση στρατηγικών στόχων της Ρωσίας, όπως η στρατιωτική υποδομή και οι συγκοινωνιακοί κόμβοι.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η Ρωσία βλέπει τα πυρηνικά όπλα ως έναν μηχανισμό αποτροπής, και ότι το αναθεωρημένο πυρηνικό της δόγμα στόχο έχει να δείξει στους ενδεχόμενους εχθρούς ότι οι συνέπειες θα είναι μοιραίες σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ρωσίας.
Σήμερα, ο Πεσκόφ δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Δύση στοχεύει σε μια στρατηγική ήττας της Ρωσίας, αφήνοντας το Κίεβο να επιτίθεται σε κρίσιμους στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα.