Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους να προχωρήσουν σημαντικά. Αυτό αναφέρει το περιοδικό Economist στην ετήσια έκδοσή του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς, η οποία γίνεται διαθέσιμη ηλεκτρονικά αύριο και σε έντυπη μορφή την επόμενη εβδομάδα.
Όπως τονίζεται, τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται ανοικτοί σε μία συμφωνία με την Ελλάδα. «Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν αναμένεται να τον αλλάξει», σημειώνει το άρθρο, αλλά προσθέτει πως ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, καθώς και ο νέος διευθυντής, Νίκολας Κάλιναν, ο οποίος θεωρείται μεταρρυθμιστής, υποστηρίζουν την ιδέα ενός μακροχρόνιου δανεισμού των γλυπτών, «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Επίσης, γίνεται μνεία στη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, σερ Κιρ Στάρμερ, ότι δεν θα είναι εμπόδιο σε μία ενδεχόμενη συμφωνία.
Το άρθρο υπογραμμίζει πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι είναι ο μοναδικός θεματοφύλακας των Γλυπτών έχουν υπονομευθεί σοβαρά. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι ένας υπάλληλος του Μουσείου φέρεται να έχει κλέψει σχεδόν 2.000 αρχαιότητες, τις οποίες πουλούσε ανενόχλητος στο eBay.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η κοινή γνώμη στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov το 2023, έχει ταχθεί κατά 49% υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ενώ μόλις το 15% είναι αντίθετοι σε μία τέτοια εξέλιξη.
Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό προσθέτει και μία παγκόσμια διάσταση, αναφέροντας πως οι διαδικασίες επαναπατρισμού πολιτιστικών κειμηλίων στις χώρες προέλευσής τους θα προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς το 2025. Παρατίθενται παραδείγματα επιστροφής αρχαιοτήτων από μεγάλα μουσεία του κόσμου τα τελευταία χρόνια, υποδεικνύοντας πως αυτή η τάση αναμένεται να ενισχυθεί.