Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν σκοπεύει να έχει διάλογο» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δήλωση αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά από τη τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, με τον Πούτιν, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από χώρες της Δύσης.
«Είναι απόφαση του καγκελάριου Σολτς με ποιον επιθυμεί να μιλήσει. Εγώ, από τη μεριά μου, δεν σκοπεύω να συνομιλήσω με τον Πούτιν», δήλωσε ο Στάρμερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη σύνοδο κορυφής της G20 που ξεκινά αύριο στην Βραζιλία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη διπλασιασμού των προσπαθειών για την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι «προτεραιότητα» στην ατζέντα της G20, όπου συμμετέχουν κορυφαίοι ηγέτες από όλο τον κόσμο, εκτός του Πούτιν.
«Η ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει την χιλιοστή ημέρα πολέμου στην Ουκρανία», επισήμανε ο Στάρμερ. «Αυτή η ημερομηνία συμβολίζει 1.000 ημέρες ρωσικής επιθετικότητας και 1.000 ημέρες θυσίας για τον λαό της Ουκρανίας. Πρόσφατα, παρατηρήσαμε στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα να συνεργάζονται με τους Ρώσους», πρόσθεσε.
«Αυτό αποδεικνύει την απελπισία της Ρωσίας και φέρει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», προσέθεσε.
«Πρέπει να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στο Κίεβο όσο χρειαστεί», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.
Η επικοινωνία του Σολτς με τον Πούτιν προκάλεσε θυμό στο Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τον κατηγορεί ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». Ανάλογες αντιδράσεις καταγράφηκαν και από άλλες χώρες.
Σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος υπερασπίστηκε την απόφασή του να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι η συνομιλία που είχε με τον Πούτιν δεν έδειξε καμία ένδειξη αλλαγής στη θέση του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Σολτς υπογράμμισε πως ενημέρωσε τον Πούτιν για την αταλάντευτη υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι καμία απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα ληφθεί χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου.