Ιαπωνικά στρατεύματα στηρίζουν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Αυστραλία

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, Richard Marles, ανακοίνωσε την Κυριακή μια σημαντική κίνηση, καθώς ιαπωνικά στρατεύματα θα αναπτύσσονται τακτικά στη βόρεια Αυστραλία.

Ειδικότερα, περίπου 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες θα βρίσκονται στο Ντάργουιν, την πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας, για έξι μήνες κάθε χρόνο. Αυτή η ανάπτυξη έρχεται σε απάντηση στις ανησυχίες που εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σχετικά με την εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

«Η ευκαιρία να εκπαιδευτούμε από κοινού με τις δυνάμεις της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τις αμυντικές μας δυνατότητες», δήλωσε ο Marles μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Δημιουργία Συμμαχίας Ενάντια στην Κινεζική Απειλή

Η Ταξιαρχία Αμφίβιας Ταχείας Ανάπτυξης της Ιαπωνίας, μια επίλεκτη μονάδα πεζοναυτών, θα τοποθετηθεί στο Ντάργουιν με σκοπό την εκπαίδευση και τη συνεργασία με τις αυστραλιανές και αμερικανικές δυνάμεις σε τακτική βάση.

«Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ξεκάθαρη δήλωση για τη δέσμευση των τριών χωρών μας στη συνεργασία και την ανάπτυξη διαλειτουργικότητας», υπογράμμισε ο Marles.

Η νέα αυτή συνεργασία αναμένεται να ενισχύσει τις δραστηριότητες επιτήρησης και αναγνώρισης μεταξύ των τριών εθνών, προωθώντας παράλληλα τους κοινούς στόχους για έναν ασφαλή και ειρηνικό Ινδο-Ειρηνικό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Η πρόσφατη συνάντηση των τριών χωρών στη Σιγκαπούρη έθεσε σε κοινή βάση την αντίθεση τους σε «οποιεσδήποτε αποσταθεροποιητικές και καταναγκαστικές μονομερείς ενέργειες».

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Αξιοσημείωτο είναι ότι, τον Σεπτέμβριο, η Κίνα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που προσγειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σε πολλά κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία ενισχύει τον στόλο επιφανείας της και προγραμματίζει την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στο πλαίσιο τριμερούς συμφωνίας γνωστής ως AUKUS, η οποία περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Η πρόσφατη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προεδρού της ΗΠΑ έχει δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες γύρω από τις υπάρχουσες συμφωνίες, ωστόσο οι Αυστραλοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα παραμείνει σταθερή. Ο Όστιν δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας επικεντρώνεται «στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση» στη νέα διοίκηση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα