Η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε σήμερα για την προσφορά νέας ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 113 εκατομμυρίων λιρών στερλινών (περίπου 136 εκατ. ευρώ), η οποία είναι αφιερωμένη στον πληθυσμό του Σουδάν, που πλήττεται από έναν πόλεμο που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023, καθώς και στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.
Αυτή η νέα οικονομική στήριξη «διπλασιάζει την προηγούμενη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου» για ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν και σε πρόσφυγες της περιοχής το 2023. Εκτιμάται ότι θα ωφελήσει «πάνω από 600.000 άτομα» εντός της χώρας και «700.000 πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες όπως το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν», σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ντέιβιντ Λάμι, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν να διατηρήσουν ανοιχτό το συνοριακό σημείο διέλευσης της Αντρ, που συνδέει το Τσαντ με το Νταρφούρ. Ταυτόχρονα, θα υπογραμμίσει την ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί στη βοήθεια που περνάει από αυτό το φυλάκιο.
«Δεν μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια χωρίς ελεύθερη πρόσβαση», δήλωσε ο Λάμι, προσθέτοντας ότι «ο λιμός δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πολέμου».
Ο υπουργός τόνισε ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να προωθήσει μια απόφαση που θα διασφαλίσει την προστασία των πολιτών και την ελεύθερη ροή βοήθειας.
Από τις 15 Απριλίου 2023, ο πόλεμος στο Σουδάν έχει προκαλέσει εξαιρετική ανθρωπιστική κρίση με πιθανές απώλειες δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων ζωών, καθώς εμπλέκονται οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με αναφορές για αυξανόμενες συγκρούσεις και επιθέσεις, ιδιαίτερα εναντίον αμάχων, από τα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τουλάχιστον 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 3,4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Οι σημερινές συνθήκες εμπεριέχουν ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς περίπου 26 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας διατροφικής ανασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει κηρυχθεί λιμός στο καταυλισμό προσφύγων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.
Η χρηματοδότηση αυτή από το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που θα διανείμουν τρόφιμα, νερό, στέγη, ιατρική βοήθεια καθώς και άλλες υπηρεσίες στους πληγέντες.