Ο Σαμαράς και το Τέλος μιας Εποχής στη ΝΔ

Από το απόγευμα του Σαββάτου, ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που συμβαίνει για δεύτερη φορά από το 1993, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αιτία για αυτή τη διαγραφή είναι η πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα», όπου εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις του απέναντι στον Πρωθυπουργό και ζήτησε την αποπομπή του Γ. Γεραπετρίτη από το ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντάς τον «μειοδότη».

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα. Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι ο Σαμαράς δεν εξέφρασε απλώς απόψεις, αλλά έθεσε σε αμφισβήτηση την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. «Ο κ. Σαμαράς σήμερα τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει τη σταθερή της πορεία χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια αναλυτική κριτική της κυβερνητικής στρατηγικής, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικών επιλογών. Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η πρότασή του για τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία προορίζει για τον Κώστα Καραμανλή. Η συνέντευξή του αναμένεται να προκαλέσει επίσημη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα την εξετάσει διεξοδικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε απορία σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης σε εθνικά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του προς την προσέγγιση της Αθήνας με την Άγκυρα, ειδικά μετά τις απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό. «Ποια ευκαιρία μπορεί να δικαιολογήσει υποχωρήσεις;» αναρωτήθηκε, αναφέροντας την ανάγκη για γενναιότητα που υποστήριξε η κυβέρνηση.

Κλείνοντας, ο Σαμαράς επέλεξε ονομαστικά να επικρίνει κυβερνητικά στελέχη, προτρέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απομακρύνει όσους προτείνουν ότι η «φιλία και ηρεμία» με την Τουρκία θα πρέπει να έρχονται σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Η διαφωνία του με τις επιλογές της κυβέρνησης εκφράζει τις ανησυχίες του και των υποστηρικτών του, οι οποίοι φαίνεται να διαμορφώνουν μια κριτική πλειοψηφία στην ελληνική κοινή γνώμη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα