Από τις νέες τάσεις στο χορό μέχρι τα τελευταία προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, οι προτάσεις του TikTok μπορούν να γίνουν viral σε χρόνο μηδέν – και αυτό ισχύει και για τις συμβουλές σχετικά με την υγεία.
Πολλά από τα πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά βίντεο στο TikTok σχετίζονται με τη διατροφή, την άσκηση και ζητήματα σεξουαλικής υγείας. Σύμφωνα με ανάλυση από το Theconversation, ένα από τα πιο δημοφιλή hashtags είναι το «Fitspiration», το οποίο ενθαρρύνει τους χρήστες να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Συχνά, οι αναρτήσεις που χρησιμοποιούν αυτό το hashtag περιλαμβάνουν φωτογραφίες «πριν» και «μετά» ή ιδανικούς σωματότυπους για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να πετύχουν τους δικούς τους στόχους.
Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν υποδείξει ότι αυτές οι αναρτήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των χρηστών, επιτείνοντας τις ανασφάλειες που σχετίζονται με το σώμα τους.
Από την άλλη, τα social media έχουν και θετική πλευρά. Μια μελέτη έχει δείξει ότι το 80% των ασθενών με καρκίνο χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να συνεργαστούν με άλλους ασθενείς. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό μπορεί να φέρει μαζί του τον κίνδυνο διάδοσης λανθασμένων πληροφοριών σχετικά με την υγεία.
Για παράδειγμα, έρευνα του 2023 από το Dublin City University αποκάλυψε ότι το 57% των χρηστών Gen-Z και Millennial του TikTok ακολουθεί διατροφικές συνήθειες με βάση αυτό που βλέπουν στην πλατφόρμα. Επιπλέον, μόλις το 2,1% του περιεχομένου που εξετάστηκε σχετικά με τη διατροφή αποδείχθηκε ότι ανταποκρινόταν στις κατευθυντήριες γραμμές δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αλλάξει σύντομα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε μια ετήσια συνεργασία με το TikTok με στόχο την παροχή αξιόπιστων, επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών στους χρήστες.
Θεματολογία που αφορά είτε ευαίσθητα είτε καθημερινά ζητήματα υγείας έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στα κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς χρήστες να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με διάφορα συμπτώματα που παρουσιάζουν.
Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με νευροαναπτυξιακές παθήσεις, όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ, έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στην απήχηση του κοινού.
Πάντως, οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας είναι διττές. Ενώ η πληροφόρηση μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση, υπάρχει και ο κίνδυνος αυτοδιάγνωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.
Συμπερασματικά, αν και οι αναρτήσεις που σχετίζονται με την υγεία στα social media προσφέρουν αξία για όσους επιθυμούν να μοιραστούν εμπειρίες και πληροφορίες, είναι καίριας σημασίας οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες, ιατρικά ακριβείς πληροφορίες από αναγνωρισμένους επαγγελματίες υγείας.