Επίθεση του Ισραήλ σε Ιρανική Πυρηνική Εγκατάσταση

Μία αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στα τέλη Οκτωβρίου κατέστρεψε μία κρυφή εγκατάσταση έρευνας πυρηνικών όπλων στην περιοχή Παρτσίν του Ιράν, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Η ισραηλινή επιδρομή στόχευσε την εγκατάσταση Taleghan 2, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις δραστηριότητες του Ιράν για την επανέναρξη έρευνας σχετικής με πυρηνικά όπλα, όπως επισημαίνουν οι ιατρικές πηγές.

Ένας πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίθεση κατέστρεψε ειδικό εξοπλισμό που σχετίζεται με τον σχεδιασμό εκρηκτικών υλών απαραίτητων για την ενεργοποίηση πυρηνικής συσκευής.

Από την πλευρά του, το Ιράν αρνείται την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, τελεία.» Η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την εν λόγω αεροπορική επιδρομή.

iran 5ft x 3ft flag 1 812 p

Η εγκατάσταση Taleghan 2, η οποία είναι μέρος ενός στρατιωτικού συγκροτήματος στο Παρτσίν, βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, και είχε συμμετάσχει στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Amad μέχρι το 2003. Μετά την επίθεση, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν πλήρη καταστροφή του κτιρίου.

Οι δραστηριότητες στην Taleghan 2 θεωρούνται ίσως μέρος μίας μυστικής προσπάθειας του ιρανικού καθεστώτος να αναπτύξει τεχνολογία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα, με την πρόφαση ότι πρόκειται για πολιτική έρευνα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «ήταν μία ανάκτισή κρυφή δραστηριότητα, γνωστή σε ελάχιστα μέλη της ιρανικής κυβέρνησης».

Πριν από την επίθεση, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ είχαν παρατηρήσει δραστηριότητες στο Παρτσίν που σχετίζονταν με επιστήμονες του Ιράν εταιρείες επικεντρωμένες στη μοντελοποίηση υπολογιστών, τη μεταλλουργία και τα εκρηκτικά που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, τον Ιούνιο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν προειδοποιήσει το Ιράν για αυτές τις δραστηριότητες, ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν, αλλά σύμφωνα με την κατάσταση που υπήρχε, οι έρευνες φαίνεται ότι συνέχισαν.

Η δραστηριότητα στο Taleghan 2 οδήγησε τη Διεύθυνση Εθνικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (DNI) να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αναφορές τον Αύγουστο ανέφεραν ότι η αναφορά ότι το Ιράν «δεν διεξάγει επί του παρόντος δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων απαραίτητες για τη δημιουργία συσκευής δοκιμής» δεν είχε επαναληφθεί.

Η επιδρομή της 25ης Οκτωβρίου ήταν απάντηση σε μία προηγούμενη επίθεση του Ιράν με πυραύλους στις 1 Οκτωβρίου. Παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφευχθεί μία τέτοια ενέργεια, η Taleghan 2 επιλέχθηκε ως στόχος διότι δεν αποτελούσε μέρος του επίσημου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η συγκεκριμένη επιδρομή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την ικανότητα των Ισραηλινών να διεισδύουν στις πιο απόρρητες δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Την επόμενη εβδομάδα, το συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σκοπεύει να εξετάσει ένα ψήφισμα σχετικά με την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ιράν, ο γενικός διευθυντής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, συναντήθηκε με τον Αραγτσί, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ιράν είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις «για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά όχι υπό πίεση και εκφοβισμό».

δειτε ακομα

δειτε ακομα