Νέα Επιδότηση Ρεύματος: Λογαριασμοί πάνω από 215 ευρώ/MWh

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την ασταθή κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να ανακοινώνει πιθανές επιδοτήσεις για τους καταναλωτές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει προγραμματισμός και για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν θα περάσουμε αυτές τις αδικαιολόγητες τιμές στους καταναλωτές», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί την Αθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνολική συζήτηση σχετικά με τις τιμές ενέργειας.

Η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, κλείνοντας σήμερα στα 217,24 ευρώ ανά MWh, ήτοι 0,21 ευρώ ανά Kwh. Παρά τη μείωση 6,5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ο συναγερμός στην κυβέρνηση είναι διάχυτος.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταλήξουν στους καταναλωτές αυτές οι τιμές, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά κόστη της αγοράς» δήλωσε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας πως το κράτος δεν θα ανεχθεί κερδοσκοπικές πρακτικές εις βάρος των πολιτών. «Ποινικοποιούμε την κερδοσκοπία, όχι το κέρδος» τόνισε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι αν παραστεί ανάγκη, θα επανέλθουμε σε προηγούμενες στρατηγικές μας για τη στήριξη των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ήταν οι έβδομες υψηλότερες στην Ευρώπη. Ιδιαιτέρως, οι γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία κατέχουν ακόμη πιο υψηλές τιμές, φτάνοντας μέχρι και τα 400 ευρώ ανά MWh. Στην αντίθετη κατεύθυνση, τα κόστη στην κεντρική και δυτική Ευρώπη παρέμειναν σε πιο λογικά επίπεδα, παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά TTF αυξήθηκαν κατά 4%, φτάνοντας στα 45,89 ευρώ ανά MWh, σημειώνοντας αύξηση 41,7% από την αρχή του 2024.

Ως απάντηση στα διαρκώς αυξανόμενα κόστη, ο υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει επιτακτικά το ζήτημα στη συνάντηση της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου. Η εφαρμογή του συστήματος πλαφόν για τη χονδρική παραμένει περίπλοκη, καθώς απαιτεί διαρκείς περιόδους υπερβολικών τιμών για να ενεργοποιηθεί.

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αφήσει αυξήσεις να περάσουν στα τιμολόγια, καθώς έχουν ήδη αναπτυχθεί μηχανισμοί που εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι για την προστασία των πολιτών. Αυτοί περιλαμβάνουν πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου και επιδοτήσεις ώστε οι λογαριασμοί να κυμαίνονται γύρω από 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις είναι εκτός προστατευτικών μέτρων λόγω κανονισμών σχετικά με κρατικές ενισχύσεις.

Η επικείμενη συνάντηση με εκπροσώπους της Κομισιόν έχει σκοπό να αξιολογήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πιο μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης, με στόχο την υποστήριξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πλήττεται περισσότερο από την έλλειψη διασυνδέσεων και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτές οι παρεμβάσεις θα παραμείνουν στη διάθεση της κυβέρνησης, όποτε κρίνεται αναγκαίο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα