Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για το σύστημα «Iron Dome» αξίας 2 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου αξίας 2 δισ. ευρώ. Αυτό προέρχεται από μια ευρύτερη στρατηγική εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, όπως δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι την Πέμπτη στο Reuters.

Αυτό το νέο αμυντικό σύστημα αναμένεται να είναι παρόμοιο με το Iron Dome του Ισραήλ, και θα είναι ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνέκους, ανταγωνιστικά σε τυχόν επιθέσεις από γειτονικές χώρες, σε μια περίοδο που οι συγκρούσεις στη Γάζα και τον Λίβανο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ελλάδα σκοπεύει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα προκειμένου να παραμείνει στους ίδιους ρυθμούς με τον επικείμενο σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και παράλληλα με τον διαχρονικό της αντίπαλο, την Τουρκία, η οποία επίσης προχωρά σε εκσυγχρονισμό της αεράμυνάς της, παρά τις βελτιώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου αντιαεροπορικού συστήματος και συστήματος άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters, μετά από κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. «Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την προοπτική αυτής της συμφωνίας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα προγραμματίζει δαπάνες ύψους 12,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2035 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της. Η αεράμυνα αποτελεί μέρος του 10ετούς σχεδίου στρατιωτικών αγορών που περιλαμβάνει την απόκτηση 40 νέων μαχητικών F-35 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, καθώς και τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

«Σκοπός μας είναι η ταχεία μετάβαση των ένοπλων δυνάμεών μας στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, κ. Δένδιας.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα χρησιμοποιεί αμερικανικά συστήματα Patriot και παλαιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της, σύμφωνα με το Reuters.

«Παρ’ ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης, η αντιπαράθεση συνεχίζεται για διάφορα ζητήματα, όπως τα θαλάσσια σύνορα, η ενέργεια και ο εναέριος χώρος στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το δημοσίευμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα