Κλείνουν 137 στρατόπεδα, κάθε μονάδα με νέο σύστημα κατά drones – Οι δηλώσεις Δένδια

Στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε τις σημαντικές αλλαγές που προγραμματίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2024 έως το 2035.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία ευέλικτων μονάδων με μεγάλη πληρότητα», ανέφερε ο υπουργός. Όπως επισήμανε, αυτή τη στιγμή στον Έβρο υπάρχουν μονάδες με πληρότητα κάτω από 30%, ενώ στην Πελοπόννησο υπάρχουν μονάδες που ξεπερνούν το 130%. «Δεν μπορεί να υπάρξει λογική να διατηρούμε περισσότερα στρατόπεδα ακόμη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει ανάγκη για κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025, καθώς δεν έχουμε τους πόρους να κλείσουμε επιπλέον 250», πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη κατάργησης πάνω από 30 σχηματισμών και την ενοποίηση των υπολοίπων, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε drones, με κάθε μονάδα να είναι ικανή να αντιμετωπίζει απειλές από drones».
Το Ναυτικό και η Αεροπορία

Αναφερόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό, ο Δένδιας υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει αναβάθμιση των δυνατοτήτων του. Δεν έχει αποκτήσει ποτέ στο παρελθόν τέτοιες ικανότητες, μεταξύ άλλων και αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, ώστε να μπορεί να προβάλλει την ισχύ του».

Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, επεσήμανε ότι ο πτέραρχος Γεωργιάδης υλοποιεί ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων αεροσκαφών, με στόχο την ύπαρξη 200 αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς, περιλαμβάνοντας τα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35.
Στοχευμένη εξοικονόμηση

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε τη σημασία για τον εξορθολογισμό των δαπανών, τονίζοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε δορυφορικές επικοινωνίες και να αναπτύξουμε ελληνικό δορυφόρο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ανάπτυξη των αμυντικών και επιθετικών δυνατοτήτων στον κυβερνοπόλεμο είναι επιτακτική».

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, χάσαμε περίπου 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο, με συνολικό έλλειμμα 20 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός. Η υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα είναι πάντα καλοδεχούμενη, και φέτος προγραμματίζεται να υπερβούμε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Οι δυναμικές απειλές ενδέχεται να απαιτήσουν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία μόνο από τα λειτουργικά έξοδα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται απαισιόδοξο», εξήγησε.

Ο Δένδιας τόνισε την ανάγκη για αναθεώρηση της προσέγγισης σχετικά με τους εφέδρους: «Πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα, καθώς οι αριθμοί μας υποχρεώνουν να αντιμετωπίσουμε απειλές από πληθυσμούς με 9 φορές περισσότερους».
Μεταρρυθμίσεις στη στρατιωτική δικαιοσύνη και τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ένα άλλο σημαντικό θέμα ήταν η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Ο Δένδιας υπογράμμισε ότι «δεν έχει λογική η ύπαρξη ναυτοδικείου στα Ιωάννινα. Υπάρχουν πολλά δικαστήρια όπως ναυτοδικεία και στρατοδικεία που δεν εξυπηρετούν ουσιαστικά». Ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί δικαστές εξετάζουν μόλις 5 υποθέσεις τον χρόνο, ενώ οι πολιτικοί δικαστές έχουν κατά μέσο όρο 25 υποθέσεις τον μήνα.

Για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, πρόσθεσε ότι «πρέπει να επαναδιαρθρώσουμε το σύστημα με σκοπό την καλύτερη υγειονομική υποστήριξη των στρατιωτικών. Σχεδιάζουμε καινοτόμες προσεγγίσεις, εκμεταλλευόμενοι έρευνες Ελλήνων καθηγητών, όπως ενός στο Χάρβαρντ, που έχει παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα».

Ανακοίνωσε, επίσης, πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών του στρατιωτικού προσωπικού, με στόχο «να είναι το καλύτερο στο δημόσιο τομέα», τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης στις στρατιωτικές σχολές και την ανάγκη να επαναστατήσουμε τη δομή των καριών για να διατηρήσουμε τα στελέχη μας τα επόμενα 10 χρόνια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα