“Η Τουρκία έχει αποκτήσει καθεστώς χώρας-εταίρου στις BRICS”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο TVNet. “Αυτή την περίοδο διανύουμε μια μεταβατική φάση στη διαδικασία οργάνωσης της ομάδας των BRICS”.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υποβάλει αίτημα για συμμετοχή στην ομάδα BRICS νωρίτερα φέτος, στοχεύοντας στην αύξηση της διεθνούς επιρροής της και στην ανάπτυξη νέων σχέσεων πέρα από τις παραδοσιακές της δυτικές συμμάχους. Αυτό έρχεται σε ένα πλαίσιο γεωπολιτικής αναστάτωσης, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν προγραμματίζει τη στήριξη των εθνικών συμφερόντων της χώρας του, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η ομάδα BRICS ενσωμάτωσε το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο στην οικογένειά της από τον Ιανουάριο του 2024, χωρίς ωστόσο να έχει αποδώσει σε καμία από αυτές τις χώρες καθεστώς χώρας-εταίρου πριν από την πλήρη συμμετοχή τους.
“Η BRICS, η οποία επικεντρώνεται στην προώθηση της πολιτικής και διεθνούς συνεργασίας, έχει αναδειχθεί σε κέντρο αντίστασης απέναντι στην προσπάθεια της Δύσης να κυριαρχήσει στον κόσμο”, τόνισε ο Μπολάτ, ο οποίος συνόδευσε τον Ερντογάν στη Σύνοδο της Ομάδας που πραγματοποιήθηκε στην Καζάν της Ρωσίας τον προηγούμενο μήνα.
Ο Μπολάτ αντέκρουσε επίσης τις φήμες σχετικά με πιθανές αντιρρήσεις από την Ινδία για την ένταξη της Τουρκίας, επισημαίνοντας τις στενές σχέσεις της Άγκυρας με το Πακιστάν. Όπως ανέφερε, η ομάδα έχει προσφέρει καθεστώς χώρας-εταίρου σε άλλες χώρες, με την απόφαση για την πλήρη ένταξη να αναμένεται σε μεταγενέστερη φάση.