Το Ιράν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, νικητή των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, να επανεξετάσει την πολιτική «μέγιστης πίεσης» που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, Ιρανός αντιπρόεδρος στρατηγικών υποθέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι ο Τραμπ πρέπει να αποδείξει ότι δεν θα επιμείνει σε αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος.
Ο Ζαρίφ ήταν ο αρχιτέκτονας της πυρηνικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας, η οποία περιλάμβανε και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το 2018, η συμφωνία κατέρρευσε όταν ο Τραμπ αποσύρθηκε από αυτήν και ανέθεσε ξανά σφοδρές κυρώσεις στο Ιράν, όντας προσηλωμένος στην πολιτική «μέγιστης πίεσης».
«Ως επαγγελματίας των οικονομικών, ο Τραμπ θα πρέπει να αναλογιστεί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πολιτικής που ακολούθησε και να κρίνει αν επιθυμεί να συνεχίσει ή να αναθεωρήσει αυτή την επιβλαβή στρατηγική», δήλωσε ο Ζαρίφ, αναγνωρίζοντας τη θητεία του Τραμπ ως επιχειρηματία.
Η ακραία θητεία του Ντόναλντ Τραμπ περιλάμβανε επίσης τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην Ιρακινή επικράτεια, γεγονός που τράβηξε διεθνή προσοχή και αύξησε τις εντάσεις στην περιοχή.
Ανακοίνωση της Τεχεράνης, μέσω του διπλωματικού εκπροσώπου Ισμαήλ Μπαγκαΐ, εξέφρασε ελπίδα ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των λανθασμένων προσεγγίσεων του παρελθόντος, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ρητά το όνομά του.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις, δεν αναφέρθηκε στις αμερικανικές εκλογές κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν έχει σκοπό να βλάψει το Ιράν, καταρτίζοντας ένα όραμα για μια «πολύ ευημερούσα χώρα» για τους Ιρανούς.
Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές έρχεται σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή για το Ιράν, που είναι εμπλεγμένο στον πόλεμο στη Γάζα, όπου το Ισραήλ ανταγωνίζεται την παλαιστινιακή Χαμάς, καθώς και στη σύγκρουση στον γειτονικό Λίβανο με τη Χεζμπολάχ.
Αυτές οι ομάδες δέχονται σημαντική υποστήριξη από την Τεχεράνη στον αγώνα τους κατά του Ισραήλ, την αναγνώριση του οποίου αρνείται το Ιράν.