Σήμερα, η Ελλάδα έχει φτάσει περίπου στον κοινοτικό μέσο όρο (δηλαδή στο 50%) όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής σε σύγκριση με τα μετρητά. Επιπλέον, η διάδοση της κινητής τηλεφωνίας είναι σχεδόν καθολική», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νομισματικό Μουσείο.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το κοινό εξοικειώνεται με γρήγορους ρυθμούς με τις άμεσες πληρωμές. Απόδειξη αυτού είναι ότι οι άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν γύρω στο 20% του συνόλου των διατραπεζικών συναλλαγών. Μάλιστα, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού αναζητούν ολοένα και περισσότερο καινοτόμες και ποικιλόμορφες λύσεις για τις πληρωμές τους, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι, όταν το ψηφιακό ευρώ μπει στη διαδικασία έκδοσης, δυνητικά θα έχει θετική υποδοχή στην ελληνική αγορά ως ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μέσο πληρωμής.
Όσον αφορά το ψηφιακό ευρώ, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι, εφόσον τελικά υιοθετηθεί, θα εκδοθεί και στην Ελλάδα με βάση τις προδιαγραφές που θα ισχύουν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις τεχνικές προετοιμασίες, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, και θα διασφαλίσει ότι η αγορά θα ενημερωθεί καταλλήλως.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργήσει ως ένα σύστημα λιανικών πληρωμών που θα συνυπάρχει και θα ανταγωνίζεται άλλες δημοφιλείς μεθόδους πληρωμής. Στην πραγματικότητα, θα προσφέρει στους πολίτες μία επιπλέον επιλογή ανάμεσα σε διάφορες μορφές πληρωμών. Ωστόσο, έχει τονίσει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για σκοπούς αποταμίευσης ή μεγάλης κλίμακας πληρωμές, καθώς αυτές οι ανάγκες θα καλύπτονται μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει το χρήμα των εμπορικών τραπεζών.