Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τονίζει τη στρατηγική σημασία των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέροντας ότι, ανεξαρτήτως των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, οι σχέσεις αυτές θα παραμείνουν ακέραιες. «Η Ελλάδα θα σέβεται την απόφαση του αμερικανικού λαού και θα συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο ή την επόμενη πρόεδρο», αναφέρει το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτό που επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ανάγκη για γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και υπογραμμίζει: «Είναι καιρός να ανασκουμπωθεί η Ευρώπη και να πάρει κρίσιμες αποφάσεις ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, υιοθετώντας πολιτικές που θα διαφέρουν από τις έως τώρα πρακτικές.»
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι ελληνικές θέσεις ακούγονται πιο δυνατά από ποτέ, όπως φάνηκε και στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο το 2022, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από όλα τα κόμματα.
Η στενή σχέση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι επίσης αξιοσημείωτη, με τη θερμή υποδοχή που του έγινε στο Λευκό Οίκο. Επιπλέον, η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, αναδεικνύει τις γεωστρατηγικές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ.
Εντούτοις, η Ελλάδα διατηρεί ισχυρές σχέσεις και με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και, πριν από ένα μήνα, υποδέχτηκε γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στα Χανιά.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, και αυτό θα συμπέσει με την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσφέροντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις διαδικασίες επικοινωνίας με τη νέα κυβέρνηση.
Στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό
Σήμερα στις 12.00, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό, που καλύπτει την περίοδο 2024-2027. Κύριος στόχος του σχεδίου είναι να ισχυροποιήσει τους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, προάγοντας τη διμερή και ουσιαστική επικοινωνία.
Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει έξι συγκεκριμένους στόχους με στοχευμένες ενέργειες.
Ειδικότερα, αυτοί οι στόχοι είναι: α) η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων της ομογένειας με έμφαση σε νέες μορφές οργάνωσης, β) η αξιοποίηση της παρουσίας των ομογενών για την ενίσχυση της χώρας, γ) η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και η ανάπτυξη της γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, δ) η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις εκκλησιαστικές αρχές της Ορθοδοξίας, ε) η ανάπτυξη διμερών και πολυμερών συνεργασιών και στ) η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις προξενικές αρχές.