Η ιστορία μας διδάσκει τρία σημαντικά διδάγματα: Κατ’ αρχάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπάρξει ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας. Δεύτερον, οι Αμερικανοί πάντοτε βάζουν τα δικά τους συμφέροντα στην πρώτη γραμμή. Τρίτον, σε περιπτώσεις «ατυχίας» στο παρελθόν, φέρουμε και εμείς τη δική μας μερίδα ευθύνης. Όπως είχε τονίσει ο αξέχαστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, «ανήκουμε εις τη Δύση». Επομένως, η ενότητα των σχέσεών μας δεν θα εξαρτηθεί από την εκλογική κατεύθυνση της Αμερικής, αλλά από τις δικές μας κινήσεις, όπως έχει φανεί στο παρελθόν.
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για τις ΗΠΑ, και δεν υπάρχουν λόγοι να την αφήσουν εκτεθειμένη σε οποιονδήποτε επιθετικό γείτονα. Η στρατηγική αξία της Ελλάδας θα παραμείνει αναλλοίωτη, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία. Ακόμα κι αν η Άγκυρα επιλέξει να επαναφέρει τις σχέσεις της με τη Δύση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κατέχει κεντρικό ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν είναι ευρέως γνωστές, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, η σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αυξήθηκε περισσότερο από ποτέ. Αυτό οφείλεται στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι σε ατομικές προτιμήσεις του εκάστοτε προεδρικού ατόμου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα υποστούν αρνητικές συνέπειες. Η Ελλάδα παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος σε μια ασταθή περιοχή, και ενδεχόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την Τουρκία θα απαιτήσει χρόνο.
Οι επιπτώσεις της εκλογής του Τραμπ μπορεί να επηρεάσουν διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αν οι ΗΠΑ αλλάξουν στάση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πιέσεις στο φιλορωσικό μπλοκ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, γεγονός που θα μπορούσε να ενδυναμώσει την ακροδεξιά στο εσωτερικό της χώρας.
Δεν υποστηρίζουμε ότι η εκλογή ενός προεδρικού υποψηφίου στις ΗΠΑ είναι αμελητέα. Εδώ τονίζουμε ότι τα βασικά ζητήματα στα οποία εστιάζουμε, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.