Μέχρι τον Ιούνιο του 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να παρουσιάσει μια νέα στρατηγική για την ήπειρο μας, με τις σημαντικές εκθέσεις των Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι να αποτελούν τη βάση της. Ώρες μετά την άφιξή του στη Βουδαπέστη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας διαδικασίας ιδιαιτέρως σημαντικής για την Ευρώπη, αν και οι εξελίξεις και οι τελικές αποφάσεις παραμένουν αβέβαιες.
Στο προσχέδιο της διακήρυξης που συζητείται στη Βουδαπέστη, η πρόταση για μια Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας ενθαρρύνει την Κομισιόν να επιταχύνει τις κινήσεις για την ενοποίηση των τραπεζικών και κεφαλαιαγορών, καθώς επίσης και να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσιμες τεχνολογίες. Ο Μάριο Ντράγκι τονίζει την ανάγκη ετήσιων επενδύσεων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να ανακτήσει η ΕΕ τη δυναμική της και να μην μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι Ντράγκι και Λέτα, διατυπώνοντας την ανησυχία ότι η Ευρώπη σταδιακά χάνει έδαφος απέναντι σε ηγετικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η αναπτυσσόμενη Ινδία. Στην έκθεσή του, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρει τη ανάγκη για επενδύσεις σε επίπεδο 5% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό που απαιτήθηκε για το Σχέδιο Μάρσαλ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή η έκθεση έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, που κάποτε λειτουργούσε ως ατμομηχανή της ΕΕ, δέχεται κριτική και περιλαμβάνει προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει αυτή την ιδέα και τον περασμένο Μάρτιο, κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της προκλήσεις, καθώς η γεωπολιτική της παρουσία είναι σε υποχώρηση εν μέσω των υφιστάμενων κινδύνων και αναταραχών. Αν θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, θα πρέπει να επιλύσει δομικά προβλήματα, όπως η απουσία ενιαίας πολιτικής γραμμής, η γραφειοκρατία που εμποδίζει την καινοτομία και ο κατακερματισμένος χαρακτήρας της ενιαίας αγοράς.
Ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει το σημαντικό πρόβλημα της γραφειοκρατίας στις Βρυξέλλες, που περιορίζει την ταχύτητα με την οποία προχωρά η ευρωπαϊκή παραγωγική μηχανή. Ο ίδιος σημειώνει ότι απαιτούνται 19 μήνες για να εγκριθεί ένας νόμος. Προτείνει λύσεις όπως η έκδοση κοινών χρεών για χρηματοδότηση επενδύσεων σε ενέργεια και καινοτομία, η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και μια ουσιαστική οικονομική ενοποίηση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.