Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επανέλαβε την ανάγκη για προβλέψεις που θα αποτρέψουν ακραίες αυξήσεις στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης της Πρωτοβουλίας για τη Διασυνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στη Βουδαπέστη, στις 29 Οκτωβρίου.
Η Διάσκεψη εστίασε στη ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας γύρω από το φυσικό αέριο, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το υδρογόνο και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ετοιμότητα των κρατών – μελών ενόψει του χειμώνα, με κεντρικό άξονα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πρόταση της Ελλάδας για τις Τιμές στους «27» – Αναζητώντας λύσεις στην ΕΕ
Στη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι ακραίες αποκλίσεις στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και τη Δυτική Ευρώπη, θέματα που είχαν εξεταστεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 15 Οκτωβρίου.
Η κυρία Σδούκου επισήμανε τη σημασία της αναγνώρισης των αιτίων πίσω από την κρίση τιμών που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της εκπόνησης μελέτης από τον Οργανισμό Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών, ώστε τα αποτελέσματα να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ανέφερε ότι οι τιμές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο με την αύξηση του κόστους παραγωγής και ζήτησε τη θέσπιση προληπτικών μέτρων ενόψει του αυξημένου ενεργειακού φορτίου του χειμώνα, ώστε να αποτραπούν προσμονές επανάληψης φαινομένων και να δοθεί ευελιξία στα κράτη – μέλη για την υποστήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Επιπλέον, παρουσίασε την ετοιμότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας για το χειμώνα, ειδικά με τη λήξη της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και τα αναγκαία βήματα που γίνονται για την ενίσχυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Για την αγορά του υδρογόνου, επισήμανε την απαιτούμενη δημιουργία υποδομών στη ΝΑ Ευρώπη και την ανάγκη καθορισμού παραγωγικών σημείων και μεταφορικών αναγκών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως, μετά τις σχετικές συζητήσεις και τις επιστολές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Όρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη προς την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προχωρά σε μακροχρόνιες και βραχυπρόθεσμες προτάσεις, που θα περιλαμβάνουν ενίσχυση της αποθήκευσης και βελτίωση των ενεργειακών υποδομών. Θα συνεχίσει, επίσης, τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα κράτη – μέλη που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.