Η τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει αναταραχή, καθώς αποκλείει οριστικά τον Στέφανο Κασσελάκη από την προεδρική κούρσα. Η αντίδραση του πρώην προεδρεύοντος, που προανήγγειλε «ραντεβού» με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στο επερχόμενο συνέδριο, προσθέτει και νέα επεισόδια στο εσωτερικό δράμα του κόμματος.
Η αντιπαράθεση αναμένεται να συνεχιστεί έως τις κρίσιμες ημερομηνίες, όπου και οι δύο πλευρές θα κληθούν να ανταποκριθούν στις αντικρουόμενες απαιτήσεις του συνεδριακού σώματος. Είναι προφανές ότι οι διαφωνίες αυτές προμηνύουν μια άμεση ρήξη στο κόμμα.
Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους για το έκτακτο συνέδριο. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να εκλεγεί από την Οργάνωση Περιστερίου, και φαίνεται να έχει καλές πιθανότητες. Μετά το κλείσιμο της διαδικασίας, τα αρχεία στα υπολογιστικά φύλλα της Κουμουνδούρου (στρατηγείο των 87+) και του Ταύρου (στρατηγείο Κασσελάκη) θα γεμίσουν με ονόματα και προτιμήσεις.
Σύντομα, ο αλγόριθμος θα αποκαλύψει ποιος θα έχει τον έλεγχο του συνεδρίου. Αν και φαίνεται περίεργο, είναι μια κοινή πρακτική στα κόμματα, συνήθως κάτω από το ραντάρ. Έτσι, οι μετρήσεις θα αρχίσουν μέρες πριν τη διαδικασία.
Όλες οι πλευρές πιστεύουν ότι θα ελέγξουν την κατάσταση, ενώ οι συγκρούσεις και οι σφοδρές δηλώσεις συνεχίζουν να γεμίζουν την ατμόσφαιρα.
Στις 8 Νοεμβρίου, λοιπόν, η ένταση κλιμακώνεται όταν το συνέδριο ξεκινά και οι υποστηρικτές του Κασσελάκη αμφισβητούν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ζητώντας την απομάκρυνσή του από την προεδρία. Οι σύνεδροι της νέας πλειοψηφίας αντιτίθενται σθεναρά στην πρόταση αυτή.
Η κατάσταση στο προεδρείο του συνεδρίου γίνεται εκρηκτική. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη απαιτούν ψηφοφορία, ενώ οι αντίπαλοί τους την απορρίπτουν. Οι πρώτοι ισχυρίζονται ότι «υπάρχει πρόεδρος», ενώ οι δεύτεροι υποστηρίζουν ότι «το θέμα έχει κλείσει, το συνέδριο αποφασίζει για τους “4”».
Το προεδρείο αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την τάξη και η ατμόσφαιρα ηρεμεί. Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και να προχωρήσουν σε ψηφοφορία.
Σενάριο πρώτο: Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη χάνουν την ψηφοφορία, οδηγώντας σε μια νέα αύξηση της έντασης. Οι καταγγελίες πληθαίνουν. Ποιοι συμμετέχουν στην ψηφοφορία; Είναι οι σύνεδροι που είναι παρόντες ή αυτοί που παρακολουθούν από απόσταση; Θα γίνει με κάλπη ή με ανάταση χεριών;
Προσπαθώντας να απαντήσουμε, βρίσκουμε ένα λαβύρινθο. Ποιος θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχθεί μια τέτοια ήττα; Υπάρχουν δύο επιλογές: η μία οδηγεί στα κλειδιά του κόμματος και η άλλη στην έξοδο και στη διάσπαση.
Σενάριο δεύτερο: Η παλιά «φρουρά» δέχεται τη διαδικασία ψηφοφορίας. Οι δύο πλευρές ενδέχεται να βρουν μια «χρυσή τομή» και να συμφωνήσουν για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ο Κασσελάκης θα κερδίσει στήριξη, αλλά η νέα μειοψηφία πιθανόν να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και να αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τον νέο πρόεδρο, ο οποίος θα απαντήσει προγραμματίζοντας νέες εκλογές.
Το προεδρείο δεν μπορεί να διατηρήσει την τάξη και η ένταση χτυπά «κόκκινο». Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζουν, χωρίς να υπάρχει ψηφοφορία ή αναθεώρηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Κασσελάκης παραμένει αποκλεισμένος και η σύγκρουση φτάνει σε αδιέξοδο. Δεν φαίνεται να υπάρχει επιστροφή. Το συνέδριο διαλύεται, με τη συμμετοχή και την αποχώρηση να παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η διάσπαση πλέον μοιάζει αναπόφευκτη.