Κασσελάκης και Εκλογές: Ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εκλογές των αντιπροσώπων αποτυπώνουν την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι οδηγίες και οι θέσεις των τοπικών ομάδων αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους. Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν αναμένεται να επηρεάσουν την στρατηγική και τα σχέδια και των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, η αίσθηση σιγουριάς έχει αρχίσει να περιορίζεται, καθώς το επιτελείο του επισημαίνει προκλήσεις ενόψει του έκτακτου συνεδρίου, όπου είναι υποψήφιος. Χθες, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα στους υποστηρικτές του για ενίσχυση των προσπαθειών τους κατά των μηχανισμών που προσπαθούν να περιορίσουν την υποψηφιότητά του. Μάλιστα, η ομάδα του έχει αρχίσει να επαναλαμβάνει καταγγελίες για αποκλεισμούς και αντιαναπτυξιακές πρακτικές στις τοπικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει το επιτελείο του, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη φαίνεται να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο λεκανοπέδιο, ενώ στην περιφέρεια οι συσχετισμοί είναι λιγότερο ευνοϊκοί για εκείνον. Ειδικά στις νομαρχιακές οργανώσεις της Αττικής, οι οποίες στο παρελθόν έχουν εκφράσει υποστήριξη προς αυτόν, η πλειοψηφία συνήθως δεν είναι ισχυρή, γεγονός που προμηνύει σφοδρό ανταγωνισμό κατά τη διαδικασία των εκλογών.

Στο μεταξύ, το επιτελείο του Κασσελάκη εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τη στάση ορισμένων στελεχών που δεν στήριξαν την τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως είναι οι Πάνος Ρήγας, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Ρένα Δούρου. Αυτοί δεν φαίνεται να παρέχουν τη δυναμική που χρειάζεται η ομάδα για να ενισχυθεί η υποψηφιότητά του.

Με την πιθανότητα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία στο συνέδριο, ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συνεργάτες του αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίας και παρέμβασης κατά την διάρκεια του συνεδρίου, προσπαθώντας να ανατρέψουν τυχόν αρνητικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να εκθέσουν την υποψηφιότητά του. Ο Παύλος Πολάκης, παρά την αντίθετη θέση του απέναντι στην Πολιτική Γραμματεία, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη κρίσιμο σημείο αναφοράς για την ομάδα του Κασσελάκη προκειμένου να δημιουργηθεί κάποια συμμαχία.

Όμως, το περιβάλλον του Πολάκη είναι σκεπτικιστικό για την πιθανότητα συνεργασίας. Οι διαφωνίες του με τον Κασσελάκη παραμένουν και δεν είναι σαφές αν θα τον υποστηρίξει, γεγονός που καθιστά την πιθανότητα συμπόρευσης περιορισμένη. Οι συμμετέχοντες που πρόσκεινται στον Πολάκη φαίνεται πιθανότερο να επαναλάβουν τη στάση αποχής που είχαν υιοθετήσει και κατά την ψηφοφορία για τον αποκλεισμό του Κασσελάκη.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του Κασσελάκη, η αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αναπόφευκτη, κάτι που θα επικαλύψει με επιχειρήματα για την αναποτελεσματικότητα και την αντιδημοκρατική φύση του κόμματος.

Αντίθετα, στην πλευρά της πλειοψηφίας, κυριαρχεί μία αισιόδοξη διάθεση για την εκλογική διαδικασία των αντιπροσώπων. Ορισμένα στελέχη της πλειοψηφίας εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο Κασσελάκης είναι σε θέση αδυναμίας, αμφισβητώντας μάλιστα την προθυμία ορισμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής να καταθέσουν μομφή εναντίον του.

Αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζουν μάλιστα και σχετικές αναφορές που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 7 Σεπτεμβρίου, προτού απομακρυνθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλώντας τα μέλη να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του εάν κρίνουν απαραίτητο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα