Κυπριακό: Τι περιμένει ο Ν. Χριστοδουλίδης από την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έλαβε πρόσκληση για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που ένας Κύπριος πρόεδρος προσκαλείται στο προεδρικό γραφείο των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που αναδεικνύουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

Η συνάντηση προγραμματίζεται για λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, με την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ να προκαλεί ανησυχίες που καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Κυπριακό φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, ιδίως με τις νέες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να επανακινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Επί μισό αιώνα, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται, ενώ η γεωπολιτική κατάσταση έχει αναστραφεί σημαντικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της περιοχής, προσθέτοντας περισσότερες προκλήσεις στο Κυπριακό.

Η τρέχουσα συγκυρία θα μπορούσε να ευνοήσει μια πιο ενεργή κινητικότητα στην περιοχή, ενδεχομένως διατηρώντας το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, κυρίως σε σχέση με τις εξελίξεις που συμβαίνουν στα δύο κύρια μέτωπα του πολέμου. Το αν η επίσκεψη του Χριστοδουλίδη στο Λευκό Οίκο θα έχει κάποιον θετικό αντίκτυπο, παραμένει ωστόσο αβέβαιο.

Τα κίνητρα και οι όροι για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών είναι ασαφή, καθώς Τουρκία και τουρκοκύπρια ηγεσία επιμένουν σε προβληματικές θέσεις που δυσχεραίνουν την επίλυση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, που ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κυπριακό δεν ήταν πλέον στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πενταμερής διάσκεψη έλαβε χώρα στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021, με τη συμμετοχή Υπουργών από Ελλάδα, Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των ηγετών των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Ωστόσο, η άτυπη διάσκεψη δεν κατάφερε να ανατρέψει το αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά.

Με την προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες, μετά από συνάντηση του Χριστοδουλίδη με τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο θα μπορούσε, θεωρητικά, να προσφέρει νέα προοπτική, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει.

Η κάθοδος σε έναν νέο γύρο συνομιλιών είναι το ζητούμενο, με το Κυπριακό να διατηρείται στην ατζέντα του ΟΗΕ, ειδικά σε μια εποχή όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις διεθνούς σχέσεις.

Από το 2021 και ύστερα, η ελληνική πλευρά, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διατηρήσει επαφή με τους κυπριακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ιωάννη Κασουλίδη. Παρά την προσπάθεια να αναδείξουν το Κυπριακό, η ουσιαστική προοδεία εντός ΟΗΕ παραμένει απόμακρη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα