Η πρόσφατη ισραηλινή επιδρομή στο Ιράν αναφέρθηκε πως είχε ως στόχο στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ωστόσο οι ζημιές που προκλήθηκαν αξιολογούνται μέσω δορυφορικών εικόνων από το BBC.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, οι στοχοποιημένες τοποθεσίες περιλάμβαναν αυτές που σχετίζονται με την παραγωγή πυραύλων και την αεράμυνα, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης που παλαιότερα είχε συνδεθεί με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν μετά τις επιθέσεις δείχνουν σημαντικές ζημιές σε κτίρια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή Παρτσίν, περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης, μια στρατηγική τοποθεσία για την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικών όπλων.
Ειδικοί του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει επανειλημμένα συνδεθεί με δραστηριότητες παραγωγής πυραύλων.
Οι συγκρίσεις δορυφορικών εικόνων που ελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου μεγέθους υψηλής ανάλυσης και μία άλλη που λήφθηκε στις 27 Οκτωβρίου υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον τέσσερις δομές σε αυτήν την τοποθεσία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Επίσης, μια άλλη περιοχή που φέρεται να στοχοποιήθηκε βρίσκεται στο Κοτζίρ, γνωστή για την πυκνή υποδομή της σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του Παρτσίν.
Αυτή η περιοχή είχε στο παρελθόν τραβήξει την προσοχή λόγω μιας μυστηριώδους μεγάλης έκρηξης το 2020.
Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πως τουλάχιστον δύο κτίρια στον τομέα αυτό φαίνεται να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Επιπλέον, αναφορές προτείνουν ότι και μια στρατιωτική τοποθεσία στο Shahroud, περίπου 350 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, έχει επίσης υποστεί ζημιές.
Κοντά σε αυτήν τη τοποθεσία βρίσκεται το Διαστημικό Κέντρο Shahroud, που ελέγχεται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και το οποίο είχε πραγματοποιήσει την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου το 2020.
Από τη μεριά του, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι επιτυχώς στοχοποίησε διάφορα συστήματα αεράμυνας του Ιράν σε πολλές περιοχές, αν και η επιβεβαίωση αυτού είναι δύσκολη με βάση τις διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες.
Με βάση τις παρατηρήσεις, εντοπίζονται ζημιές σε εγκατάσταση που φαίνεται να σχετίζεται με ραντάρ. Αν και οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ζημιές σε μια αποθήκη κοντά στο διυλιστήριο πετρελαίου Αμπαντάν, δεν μπορεί να διαπιστωθεί ακριβώς η αιτία τους — αν δηλαδή προκλήθηκαν από συντρίμμια ή από αποτυχίες αμυντικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τους New York Times και ισραηλινούς αξιωματούχους, το διυλιστήριο πετρελαίου Αμπαντάν ήταν μία από τις περιοχές που δέχθηκαν επιθέσεις το Σάββατο το πρωί. Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η επαρχία Χουζεστάν ήταν στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.
Το διυλιστήριο Αμπαντάν είναι το μεγαλύτερο στην Ιρανική επικράτεια με παραγωγική ικανότητα 500.000 βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό του.
Είναι ωστόσο σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δορυφορικές εικόνες δεν είναι πάντα απόλυτες για την καταγραφή και επιβεβαίωση ζημιών.