Ετοιμότητα για παρατεταμένη ανομβρία: Νερό από τη λίμνη Κρεμαστών και νέες μονάδες αφαλάτωσης

Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, εξετάζοντας διάφορες στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα υδροδότησης στην Αττική σε περίπτωση μακροχρόνιας ξηρασίας. Παρόλο που τα αποθέματα στα ταμιευτήρια είναι επαρκή για περίπου τέσσερα χρόνια, το ενδιαφέρον για προετοιμασία είναι έντονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η προμελέτη για τη μεταφορά νερού από δύο ποταμούς που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών, καθώς και από τη λίμνη αυτή καθαυτή.

6340754 1

Ταυτόχρονα, γίνονται συζητήσεις με μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, για την κατασκευή τριών ή τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης. Δεδομένου ότι η διαδικασία αφαλάτωσης απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η συνεργασία αυτή είναι κρίσιμη για τα σχέδια.

Μία από τις προτεινόμενες μονάδες αφαλάτωσης θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην περιοχή του Λαυρίου, ενώ οι άλλες δύο ή τρεις ενδέχεται να βρίσκονται στον Κορινθιακό Κόλπο, κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού που μεταφέρει νερό από το Μόρνο στην Αθήνα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής νερού μέσω αφαλάτωσης ανέρχεται περίπου σε 1 € ανά κυβικό μέτρο, ενώ η τρέχουσα χρέωση της ΕΥΔΑΠ είναι 0,35 ευρώ ανά κυβικό.

Η υλοποίηση και των δύο προτεινόμενων λύσεων απαιτεί χρόνο, με εκτιμώμενη διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών πριν τη λειτουργία τους.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ επισημαίνουν ότι η πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα λύση είναι η μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση του δικτύου και νωρίτερα από την τριετία, εφόσον δεν υπάρξουν νομικές προσφυγές που να καθυστερήσουν την εκτέλεση του έργου.

Το έργο είναι τεχνικά εφικτό, αν και θα απαιτηθεί διάνοιξη σηράγγων για τη διέλευση του αγωγού. Στο παρελθόν, έχουν σημειωθεί αντίστοιχες επιτυχίες, όπως η μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

drop of water 578897 1280 1

Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει τη διασύνδεση δύο παραποτάμων του Αχελώου με το δίκτυο του Μόρνου, ανοίγοντας τον δρόμο για επιπλέον πηγές υδροδότησης.

Οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ εξετάζουν ενδελεχώς όλες τις εναλλακτικές που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μόνιμη λύση στα προβλήματα υδροδότησης της πρωτεύουσας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα