Ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι ένα μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση φόρων.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι, εκτός από την υποστήριξη της κοινωνικής πολιτικής, ένα ποσοστό της αύξησης των εσόδων από τη μειωμένη φοροδιαφυγή θα κατευθυνθεί στη μείωση των φόρων», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναλύοντας τις στρατηγικές της κυβέρνησης για τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημόσιων εσόδων.
«Η συνεχής μας προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδίδει καρπούς. Από τις 11 πρωτοβουλίες που έχουμε θεσπίσει, έχουμε παρατηρήσει αυξημένες εισπράξεις εσόδων. Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Υπουργός ανέφερε ότι «όλα αυτά επιτυγχάνονται χωρίς την αύξηση των φόρων, καθώς επιδιώκουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών. Στόχος μας για το επόμενο έτος είναι η υλοποίηση 12 παρεμβάσεων μείωσης φόρων και εισφορών. Εκτιμούμε ότι μέχρι το 2027 θα έχουμε μια αύξηση των κρατικών εσόδων κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που συνιστά μια απτή απάντηση στην κοινωνική αδικία που προκαλεί η φοροδιαφυγή.»
Στο υπουργείο, η βασική επιδίωξη είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως αυτή «είναι το εργαλείο μας για να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους θα επιβαρύνονται λιγότερο».
Κύριες στρατηγικές του ΥΠΕΘΟ για τα επόμενα χρόνια
Το υπουργείο έχει αναπτύξει έναν στρατηγικό σχεδιασμό για τη μελλοντική πορεία του, που περιλαμβάνει:
• Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2027, με στόχο τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
• Περιορισμό των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2026, με μακροπρόθεσμο στόχο την κατάργησή τους. Οι αλλαγές αυτές βασίζονται στη χρήση ψηφιακών εργαλείων για καλύτερο υπολογισμό των εισοδημάτων και της περιουσίας, ώστε να εξαλείψουν τις ανισότητες.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις το 2025.
• Μείωση ΦΠΑ, με το κυβερνητικό πρόγραμμα να προβλέπει μείωση του κανονικού συντελεστή από 24% σε 22% και του μειωμένου από 13% σε 11%.
• Σχέδια για περαιτέρω μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως για μεσαία εισοδήματα, με στόχο την επιβίωση των πολιτών.
Για την επιτυχία των παραπάνω στρατηγικών, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο επιτυχής σχεδιασμός από την ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον διοικητή της, Γ. Πιτσιλή, ο οποίος είναι πιθανό να ανανεώσει τη θητεία του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
* Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την ανίχνευση κινδύνων μη συμμόρφωσης.
* Συντονισμό φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων για διασφάλιση αποτελεσματικότητας.
* Αναδιοργάνωση διαδικασιών ελέγχου για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
* Ψηφιοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων για την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2029 δημιουργεί τις βάσεις για ένα σύγχρονο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Η επιτυχία της υλοποίησής του είναι κρίσιμη για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και την προώθηση των προγραμματισμένων φοροελαφρύνσεων.