«Δεν υπάρχει μία μονάχα λύση, υπάρχουν παράλληλες προσεγγίσεις. Υλοποιούμε στοχευμένες περιπολίες σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς τα σχέδια μας δεν αναιρούν την εφαρμογή του νόμου. Ο νόμος ισχύει το ίδιο για όλους, Έλληνες και αλλοδαπούς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, αναφερόμενος στην παραβατικότητα των Ρομά.
Επισημαίνοντας την κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης, που προτάσσει τη « νομιμότητα παντού», ανέφερε τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, την αποκάλυψη μεγάλων δικτύων υπερσυνταγογράφησης, την εκκένωση καταλήψεων και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «πάντα υπάρχει η επιθυμία του κόσμου για περισσότερα, κάτι που είναι λογικό και υποχρέωσή μας να το αναγνωρίσουμε».
Θύμισε μάλιστα τους χρόνους που μιλούσαμε για φαινόμενα άβατων στα πανεπιστήμια και βίας στα γήπεδα. «Πόσο καιρό είχαμε να ακούσουμε για μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα κατά κυκλωμάτων σε Εφορίες και φυλακές; Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εγκληματίες θα σταματήσουν να παρανομούν. Ωστόσο, το Κράτος αντεπιτίθεται, και η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα θα είναι πιο αυστηρή,» υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε επίσης στην επανεκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τονίζοντας την ανάγκη για αίσθημα ασφάλειας: «Πολλοί ειρωνεύτηκαν την επανεκλογή του Κ. Μητσοτάκη, αλλά το ποσοστό αυτό δείχνει ότι τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά» είπε, αναφερόμενος στη βία μεταξύ ανηλίκων και αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, εκτός των επιθέσεών της Αστυνομίας.
- «Πρώτον: Καμπάνια κατά του bullying στα σχολεία, καθώς πάνω από 420 περιστατικά καταγράφονται, και διπλάσιοι αριθμοί ψυχολόγων εμπλέκονται.
- Δεύτερον: η διαχείριση των κινητών τηλεφώνων, που συχνά συμμετέχουν σε περιστατικά που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχουν χιλιάδες αποβολές λόγω κινητών.
- Τρίτον: οι γονείς και η παραμέληση ανηλίκων.»
Σχολιάζοντας την ανάγκη να αναζητηθούν οι ρίζες του προβλήματος, επισήμανε: «Είναι φανερό ότι σε μια χώρα που πλήττεται από συνεχείς κρίσεις, υπάρχει μια θυμωμένη κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει κουραστεί να ακούει εμάς να ζητάμε υπομονή».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα παραμέλησης των παιδιών από γονείς που παλεύουν για επιβίωση, απάντησε ότι στο παρελθόν «έχουμε δει παππούδες να μεγαλώνουν τρία και τέσσερα παιδιά», προσθέτοντας ότι «οι δείκτες δείχνουν θετική κατεύθυνση, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί».
Εστίασε τις ρίζες του φαινομένου της ανηλικότητας στην Κακοποίηση και τα Κοινωνικά Δίκτυα, καθώς και στην έλλειψη εποπτείας των ανηλίκων, τονίζοντας πως «όταν ένα 13χρονο παιδί μαχαιρώνει, είναι ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη», καταλήγοντας πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας, και το κράτος να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα, γιατί κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του».