Πριν από λίγο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε τη νέα συμφωνία που αποσκοπεί στην προώθηση της τηλεθέρμανσης σε τρεις δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Εορδαία, Κοζάνη και Αμύνταιο). Συγκεκριμένα, η συμφωνία έρχεται να επιλύσει ένα ζήτημα που παρέμενε άλυτο για χρόνια, ανακουφίζοντας την περιοχή από τις υφιστάμενες οικονομικές πιέσεις.
Όπως τόνισε ο υπουργός, οι βασικοί πυλώνες της λύσης περιλαμβάνουν την τακτοποίηση οφειλών που φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ, τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου έως την ολοκλήρωση του συστήματος ΣΗΘΥΑ και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για τουλάχιστον 25 χρόνια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι υπάρχουσες οφειλές θα καλυφθούν μέσω του μελλοντικού τέλους για τις ΑΠΕ, του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του ΥΠΕΝ και ενός μέρους που θα αναλάβει η ΔΕΗ. Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει μια περιοχή που έχει συμβάλει σημαντικά στο ενεργειακό σύστημα της χώρας επί 60 χρόνια.
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ αναμένεται να είναι έτοιμη σε δύο χρόνια, ώστε να καλύψει ανάγκες από το 2026 και μετά. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η χονδρεμπορική τιμή θα οριστεί στα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κάθε υπέρβαση θα καλύπτεται αρχικά από την περιφέρεια και στη συνέχεια από το Υπουργείο και τους δήμους.
Στη τελική φάση της συμφωνίας, η τιμή της τηλεθέρμανσης θα υπολογίζεται με βάση ένα μαθηματικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη το κόστος αερίου και ρύπων. Εάν η τιμή υπερβαίνει τα 32,5 ευρώ, τότε θα υπάρξει επιδότηση από το ΤΕΜ.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η προτεινόμενη λύση διασφαλίζει χαμηλότερες τιμές θέρμανσης για τους χρήστες της τηλεθέρμανσης σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές, διευθετεί τα χρέη των δήμων χωρίς να πλήττει τη λειτουργία τους και προγραμματίζει την ολοκλήρωση των έργων πριν από την απομάκρυνση του λιγνίτη από το ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Πάντως, οι κάτοικοι αναμένεται να δουν μικρή αύξηση στις τιμές θέρμανσης. Η ΔΕΗ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο αναλαμβάνοντας τις τεχνικές απαιτήσεις για την υλοποίηση της λύσης.
Οι απόψεις της Αλεξάνδρας Σδούκου
Η Υφυπουργός Ενέργειας, Α. Σδούκου, υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιδιώκει να εξασφαλίσει την επίτευξη πέντε στόχων: την ρύθμιση των οφειλών, τη βιωσιμότητα του συστήματος, την υλοποίηση των έργων, την κάλυψη των αναγκών με ανταγωνιστικό κόστος, και την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Γ. Αμανατίδης, χαρακτήρισε τη λύση ως δίκαιη και συμφέρουσα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα, όπως η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, οι διμερείς συμβάσεις και η υλοποίηση των έργων.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, αναγνώρισε την πολυπλοκότητα του ζητήματος, αλλά εξέφρασε την πίστη ότι βρέθηκε μια βιώσιμη λύση. Τόνισε την προθυμία της ΔΕΗ να επενδύσει περαιτέρω στην περιοχή, ελπίζοντας να αφήσουν πίσω τους ένα σημαντικό πρόβλημα.