Η Μελόνι προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία με την Αλβανία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, με επικεφαλής τη Μελόνι, είναι έτοιμη να εισαγάγει ένα νέο διάταγμα που θα αλλάξει τον κατάλογο των ασφαλών χωρών. Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι νομικές προκλήσεις που εμποδίζουν την εφαρμογή του μεταναστευτικού μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας. Αυτή η απόφαση προήλθε μετά από δικαστική εντολή που επέβαλε την επιστροφή στην Ιταλία 12 μεταναστών που είχαν επεξεργαστεί τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του σχεδίου.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Μελόνι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο για τη Δευτέρα το απόγευμα. Σκοπός είναι να βρεθεί μια νομική λύση, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της δικαιοσύνης να ορίσει ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης εργάζονται πάνω στο διάταγμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με προτάσεις για επικαιροποίηση της λίστας των ασφαλών χωρών κάθε έξι μήνες, όπως αναφέρει η Corriere della Sera.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο δήλωσε σε συνέντευξή του στη La Repubblica ότι “ο ορισμός της ασφαλούς χώρας δεν μπορεί να επαφίεται στη δικαιοσύνη – είναι μια πολιτική απόφαση, αν και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου”.

Η Μελόνι, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, την χαρακτήρισε “προκατειλημμένη”, σημειώνοντας ότι “είναι δύσκολο να προσφερθούν λύσεις σε αυτό το έθνος όταν κάποιοι θεσμοί που υποτίθεται ότι βοηθούν, στην πραγματικότητα μας εμποδίζουν”.

Επιπλέον, σε ανακοίνωση τύπου, το κόμμα της Μελόνι, Fratelli d’Italia, κατήγγειλε ότι ορισμένα μέλη της δικαιοσύνης είναι “πολιτικοποιημένα” και προσπαθούν να “αντιταχθούν σε αυτή τη κυβέρνηση”.

Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τη μετανάστευση έχει επίσης προσελκύσει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισήμανε ότι η ΕΕ μπορεί να αντλήσει πολύτιμα διδάγματα από αυτή την εμπειρία.

Την περασμένη Παρασκευή, το δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε εναντίον της κράτησης μεταναστών στο ιταλικό κέντρο επαναπροώθησης στο Gjader της Αλβανίας, το οποίο ιδρύθηκε σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία. Αυτή η απόφαση ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που επικρίνει την έννοια των “ασφαλών χωρών”.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να απελαύνουν μετανάστες – ακόμη και αν η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί – σε τρίτες χώρες όπου διατρέχουν κίνδυνο θανατικής ποινής, βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις αντιδράσεις της για αυτή τη συμφωνία. Μετά την απόφαση της Παρασκευής, τα Δημοκρατικά Κόμματα, το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα των Πρασίνων και της Αριστεράς απηύθυναν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το αν σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της Ιταλίας για τη συμφωνία με την Αλβανία.

Η είδηση της επιστροφής των μεταναστών στην Ιταλία προκάλεσε αντιδράσεις στην Αλβανία, με πολλές πλαστές αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαφημίζουν “δωμάτια” προς ενοικίαση σε χαμηλές τιμές σε κέντρα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα