«Καθώς η οικονομία βελτιώνεται, θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, δεν θα επιτραπεί μείωση του», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ σχετικά με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η υπουργός σημείωσε ότι «το σχέδιο περιλαμβάνει την προσδιορίσουν του τρόπου και της χρονικής στιγμής που ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μετά το 2027». Μέχρι εκείνη τη χρονιά, ο πρωθυπουργός έχει θέσει έναν στόχο για τον κατώτατο μισθό που θα φτάνει τα 950 ευρώ, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθύμισε επίσης ότι ο μισθός το 2019 ήταν μόλις 650 ευρώ και η προγραμματισμένη αύξηση θα φέρει μια αύξηση 46% έως το 2027.
«Μια επιστημονική επιτροπή μας έχει προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου που θα συνυπολογίζει την αύξηση των τιμών και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικότητας και των γενικών μισθών. Έτσι, η αύξηση του μισθού θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, ενώ ο μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση δυσχερειών. Αυτό θα διασφαλίζεται μέσω συγκεκριμένου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή», πρόσθεσε η υπουργός.
«Περίπου 7.500 άτομα έχουν βρει εργασία μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ»
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας θέσεων εργασίας, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις σε σύγκριση με το 2019, όταν η ανεργία ήταν στο 18%. Σήμερα, η ανεργία έχει πέσει στο 9% και υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να προωθήσει δεξιότητες που λείπουν στην αγορά, όπως π.χ. οι πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.
«Δεύτερον, παρέχουμε εκπαίδευση σε επαγγέλματα που είναι επίκαιρα, μέσα από τις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ, όπως η τεχνική ΑΠΕ, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις και ο τομέας της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, επαγγέλματα με 100% απορροφητικότητα στην αγορά», τόνισε.
Η Υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι «το περασμένο Σαββατοκύριακο, 7.400 άτομα συμμετείχαν σε διοργάνωση του Περιστερίου με περισσότερες από 180 εταιρίες. Μέχρι στιγμής, 7.500 άνθρωποι έχουν βρει εργασία μέσω αυτών των προσπαθειών. Και δεν σταματάμε εδώ: τον επόμενο μήνα θα έχουμε εκδηλώσεις στο Άμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ και τον Απρίλιο στην Αγγλία, για να προσελκύσουμε Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν», σημείωσε.
Πέρα από αυτό, η υπουργός αναφέρθηκε σε μια νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που διασφαλίζει ότι οι Έλληνες που επιστρέφουν στη χώρα μετά από παρατεταμένη παραμονή στο εξωτερικό, θα έχουν εγγυημένο το 50% της φορολογίας εισοδήματος για περίοδο 7 ετών.
Κλείνοντας, αναφορικά με τις συντάξεις, δήλωσε ότι από την 1/1/2025 θα εφαρμοστεί οριζόντια αύξηση έως 2,5%. «Περιμένουμε τα στοιχεία του Νοεμβρίου για να καταμετρήσουμε την ακριβή αύξηση από τον Ιανουάριο, η οποία θα προπληρωθεί τον Δεκέμβριο. Επίσης, θα διορθώσουμε τη στρέβλωση σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, ώστε να μην επιβάλλεται μείωση όταν οι συντάξεις ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο», πρόσθεσε.