Στις 5 Νοεμβρίου, οι ψηφοφόροι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός τους.
Αρχικά, οι εκλογές φάνηκαν σαν επανάληψη του 2020, όμως τον Ιούλιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα, υποστηρίζοντας την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις.
Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί την Αμερική είναι αν θα δούμε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο ή μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Καμάλα Χάρις φαίνεται να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές δημοσκοπήσεις, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στα τέλη Ιουλίου.
Αρχικά, οι δημοσκοπήσεις την ευνοούσαν, δείχνοντας προβάδισμα σχεδόν τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων προς το τέλος Αυγούστου, αν και από την αρχή Σεπτεμβρίου τα ποσοστά της είναι σχετικά σταθερά, ακόμη και μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων στις 10 Σεπτεμβρίου, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 70 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Αν και οι εθνικές δημοσκοπήσεις προσφέρουν μια σχετικά καλή εικόνα της δημοφιλίας των υποψηφίων, δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτό οφείλεται στο εκλεκτορικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, όπου οι πολιτείες αποκτούν ψήφους ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Συνολικά υπάρχουν 538 ψήφοι και για να κερδίσει κάποιος υποψήφιος, πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270.
Αν και υπάρχουν 50 πολιτείες, οι περισσότερες ψηφίζουν συνήθως με το ίδιο κόμμα. Έτσι, οι κρίσιμες πολιτείες όπου οι υποψήφιοι έχουν πραγματικές ελπίδες νίκης ονομάζονται πολιτείες “σουίνγκ” ή “battleground states”.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις προηγείται με μόλις 2,1% του Τραμπ, συγκεντρώνοντας 48,4% έναντι 46,3% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της.
Ποιος προηγείτο στις πολιτείες “σουίνγκ”;
Στις επτά πολιτείες που θεωρούνται πεδία μάχης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στενές μάχες, με κανέναν υποψήφιο να μην έχει σαφές προβάδισμα. Αν εξετάσουμε την πορεία από την είσοδο της Χάρις στην κούρσα, υπάρχουν διαφορές, αλλά η έλλειψη αρκετών δημοσκοπήσεων σε επίπεδο πολιτείας καθιστά τα δεδομένα πιο ανώμαλα, με περιθώρια λάθους που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, οι θέσεις άλλαξαν πολλές φορές από τον Αύγουστο, αλλά ο Τραμπ φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα τις τελευταίες εβδομάδες. Αντίθετα, στη Νεβάδα, η Χάρις δείχνει να προηγείται αυτή τη στιγμή.
Στις υπόλοιπες τρεις πολιτείες – Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν – η Χάρις διατηρεί ένα προβάδισμα από την αρχή Αυγούστου, όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν όλο και πιο στενές μάχες.
Όλες αυτές οι πολιτείες ήταν δημοκρατικά προπύργια μέχρι την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016. Ο Μπάιντεν κατάφερε να τις ανακτήσει το 2020, και αν η Χάρις το πετύχει εκ νέου, τότε θα είναι σε καλό δρόμο για τη νίκη.
Δείγμα του πώς έχει εξελιχθεί η κούρσα είναι ότι την ημέρα που ο Μπάιντεν αποχώρησε, η Χάρις ήταν πίσω από τον Τραμπ κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις επτά πολιτείες “σουίνγκ”.