Συνάντηση Σολτς-Ερντογάν: Μετανάστευση, Eurofighter και Μέση Ανατολή στη Συζήτηση

Η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου (19/10) στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήδη ο Σολτς έχει αφιχθεί.

Μετά την συνάντησή τους στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν κοινοί λόγοι και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.

Στην ατζέντα θα συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως οι εξοπλισμοί, η μεταναστευτική πολιτική, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από την τουρκική πλευρά στο σχέδιο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Γερμανία φαίνεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την αγορά των συγκεκριμένων μαχητικών, ενώ σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν όρους για τις «ζώνες χρήσης των αεροσκαφών».
ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ 9

Οι συνομιλίες αυτές φαίνεται να έχουν αποκτήσει νέα διάσταση μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

Οι υπόλοιπες χώρες της κοινοπραξίας Eurofighter, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, συμφωνούν στην πώληση μαχητικών στην Τουρκία, ωστόσο η διαδικασία έχει εγκλωβιστεί λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας. Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει τουλάχιστον 20 Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, με τελικό στόχο την προμήθεια 40 μαχητικών.

Επιπλέον, φέρεται να έχει εγκριθεί από το Βερολίνο η πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, που περιλαμβάνει 100 κατευθυνόμενους πυραύλους από την εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake από την ThyssenKrupp. Οι τιμές των πυραύλων είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ, και η αξία των τορπιλών αγγίζει τα 156 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει άδεια σε κοινοπραξίες με γερμανικές βιομηχανίες για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209, με προϋπολογισμό 79 εκατ. ευρώ, και την προμήθεια εξαρτημάτων για κινητήρες τουρκικών κορβετών και φρεγατών, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά η κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 σε συμπαραγωγή με την ThyssenKrupp.

Σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες αφορούν την παράτυπη μετανάστευση και τις εξαγωγές όπλων.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία της ώστε η Τουρκία, ως χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να διευκολύνει την επιστροφή όσων αιτητών ασύλου δεν γίνονται δεκτοί, στην Τουρκία.

Μέχρι τον Αύγουστο αυτού του έτους, έχουν υποβληθεί 21.590 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους πολίτες στη Γερμανία, με τους Τούρκους να κατατάσσονται τρίτοι στους αιτητές, πίσω από τους Σύρους και τους Αφγανούς.

Προηγούμενες αναφορές αναφέρουν ότι το Βερολίνο προγραμματίζει την απέλαση μέχρι και 14.500 Τούρκων πολιτών που διαμένουν παράνομα στη Γερμανία.

Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα