Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπέρτιμο και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Μητροπολίτη Βελγίου, Αθηναγόρα, στο Ορθόδοξο Κέντρο της Μητρόπολης Βελγίου, στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται αυτό το κέντρο, κάτι που τονίζει τη σημασία της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.
Αντεπίθεση Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει έμφαση στην ανάγκη να απαντήσει στις κριτικές που δέχεται από δεξιές φωνές σχετικά με τα εθνικά ζητήματα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπερπατριώτες» αυτές τις φωνές και αναφέρθηκε σε «ακραίες τοποθετήσεις» που θέτουν σε κίνδυνο τις εθνικές προτεραιότητες.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να τεθούν θέματα κυριαρχίας κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ειδικά ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών που είναι προγραμματισμένη για τις 8 Νοεμβρίου. Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έχει σταθερές «κόκκινες γραμμές» που δεν προτίθεται να παραβιάσει.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «υπερπατριώτες» και να ρωτήσει για την απουσία τους σε κρίσιμες στιγμές της χώρας, όπως η προστασία των συνόρων στον Έβρο και η υπογραφή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο. Επιπλέον, υπογράμμισε την αξία των εκσυγχρονισμένων στρατιωτικών προμηθειών, όπως οι Μπελαρά και τα Ραφάλ, λέγοντας ότι τέτοιες προμήθειες ενδυναμώνουν τη χώρα.
Επιπρόσθετα, σχολίασε με σφοδρότητα ότι η υπερβολική ρητορική της δεξιάς συχνά δεν υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και προειδοποίησε για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ακρότητες. Αναρωτήθηκε αν αυτοί οι «πατριώτες» θα ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πραγματικές κρίσεις.
Με τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει να επανασυνδέσει την παράταξή του με τις παραδοσιακές αξίες του πατριωτισμού, ενώ αναγνωρίζει ότι η δεξιά πλευρά της πολιτικής σκηνής υπάρχει και ασκεί κριτική, συχνά αξιοποιώντας το μεταναστευτικό και εθνικά θέματα.
Μάλιστα, οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο, σχετικά με την ανάγκη να μην αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα τετελεσμένα, επέφεραν νέο κύκλο διαλόγου. Ο Μητσοτάκης διαχώρισε τις απόψεις του Σαμαρά λέγοντας ότι παρόλο που οι απόψεις του είναι σεβαστές, πρέπει να θυμόμαστε τις καλές πρακτικές του παρελθόντος.
Καταλήγοντας, η κυβέρνηση βεβαίωσε ότι η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα θα συνεχιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε κρίσιμα θέματα κυριαρχίας. Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην ανοικτή επικοινωνία, ενώ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.