Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα γίνεται το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδραιώνει τις σχέσεις της με την Ουκρανία μέσω ενός ανάλογου διμερούς πλαισίου.
Η εν λόγω συμφωνία είναι μέρος της δέσμευσης της Ελλάδας και της Ε.Ε. να στηρίξουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροχρόνια, ακολουθώντας τις υποσχέσεις που εγγράφηκαν στην Κοινή Δήλωση των G7 τον Ιούλιο του 2023, αλλά και τη συμφωνία Ε.Ε.-Ουκρανίας που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα ώστε να συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.
Βασικά σημεία της διμερούς συμφωνίας για την υποστήριξη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
- Η συμφωνία Ελλάδας-Ουκρανίας, που μοιάζει με πολλές άλλες διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε., επιδιώκει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας και να προσφέρει πολυδιάστατη υποστήριξη στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο σχετικός πλαίσιος συνεργασίας περιλαμβάνει κοινές δράσεις σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και η πολιτιστική συνεργασία, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ειδικά της Οδησσού, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει δημόσια δέσμευση για στήριξη αυτού του εγχειρήματος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό το Μάρτιο.
Η ανοικοδόμηση προσφέρει ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις και για συνεργασία με ευρωπαϊκές και ουκρανικές εταιρείες. Η συμφωνία προωθεί την από κοινού δράση των επιχειρήσεων των δύο κρατών, με έμφαση στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και της εφοδιαστικής.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη διοργανώσει ένα σημαντικό συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας το περασμένο Φεβρουάριο, ενισχύοντας έτσι τη δέσμευσή της για στήριξη της χώρας.
- Στρατιωτική/Αμυντική βοήθεια. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στο μέτρο του δυνατού, πάντα με σεβασμό στις εσωτερικές της αμυντικές δυνατότητες. Αυτή η υποχρέωση είναι ήδη ενσωματωμένη στις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.