Η Google επενδύει σε μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για την τεχνητή νοημοσύνη

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, σημείωσε ιστορική πρόοδο υπογράφοντας τη πρώτη εταιρική συμφωνία παγκοσμίως για την προμήθεια ενέργειας μέσω μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτή η κίνηση έρχεται, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται λόγω της αναπτυσσόμενης τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, η συμφωνία με την Kairos Power στοχεύει στην ενεργοποίηση του πρώτου μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα της εταιρείας έως το 2030, με περαιτέρω αναπτύξεις προγραμματισμένες μέχρι το 2035. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες δεν δημοσιοποίησαν τις λεπτομέρειες της οικονομικής συμφωνίας, ούτε τον τόπο κατασκευής των εργοστασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Google δήλωσε ότι θα προμηθευτεί 500 μεγαβάτ ενέργειας από έξι έως επτά μικρούς αντιδραστήρες, οι οποίοι διαθέτουν χαμηλότερη παραγωγική ικανότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα της Google, τόνισε ότι η πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τη ζήτησή τους με έναν καθαρό και αξιόπιστο τρόπο.

Πρόσφατα, πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν στραφεί προς τη δημιουργία συνεργασιών με πυρηνικές εταιρείες, καθώς η ζήτηση ενέργειας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης είναι στα επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια. Σημαντικές κινήσεις περιλαμβάνουν την αγορά ενός πυρηνικού κέντρου δεδομένων από την Amazon, καθώς και μια συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της Constellation Energy για την αναβίωση του εργοστασίου του Three Mile Island στην Πενσυλβάνια.

cenergy1

Η αυξανόμενη ανάγκη για ενέργεια

Η κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ προβλέπεται να τριπλασιαστεί από το 2023 έως το 2030, απαιτώντας περίπου 47 γιγαβάτ νέας παραγωγικής ικανότητας. Αυτές οι ανάγκες αναμένεται ότι θα καλυφθούν κυρίως από φυσικό αέριο, αιολική και ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Η συμφωνία της Google εξαρτάται από τις εγκρίσεις που θα λάβει η Kairos από τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ και τις τοπικές αρχές. Η Kairos έχει ήδη λάβει άδεια κατασκευής ενός επίδειξης αντιδραστήρα στο Τενεσί, ενώ απαιτούνται και άλλες άδειες για την ολοκλήρωση των συμφωνιών ενέργειας.

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες είναι σχεδιασμένοι για να είναι πιο συμπαγείς σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς, με τα εξαρτήματα τους να κατασκευάζονται σε εργοστάσιο για τη μείωση του κόστους. Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να μην πετύχουν την οικονομία κλίμακας που διασφαλίζουν μεγαλύτερες μονάδες και ότι οι διαδικασίες διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων παραμένουν αβέβαιες.

Η Google, μέσω μιας νέας προσέγγισης που ονομάζεται πλαίσιο βιβλίου παραγγελιών με την Kairos, αναζητά τρόπο να στείλει ένα ισχυρό σήμα ζήτησης στην αγορά και να επενδύσει μακροπρόθεσμα για να επιταχύνει την ανάπτυξη των SMR. Ο Mike Laufer, CEO και συνιδρυτής της Kairos, εκτίμησε ότι αυτή η στρατηγική θα βελτιώσει τις πιθανότητες ολοκλήρωσης των έργων εντός των προγραμματισμένων κόστους και χρόνων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα