Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι 26 φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, διανύουν την πιο δύσκολη περίοδο από το 2006. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές και άλλες κρίσεις. Η έκθεση δημοσιεύτηκε χθες, προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση αυτών των χωρών.
Η έρευνα αναφέρει ότι πολλές από αυτές τις οικονομίες έχουν υποστεί ακόμα περισσότερη φτώχεια συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία COVID-19. Ενώ οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα ανάπτυξης, οι φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση φωτίζει τη σημαντική οπισθοδρόμηση στα παγκόσμια προσπάθειες για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, τονίζοντας την αναγκαιότητα για την Παγκόσμια Τράπεζα να συγκεντρώσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA).
Η πλειονότητα αυτών των χωρών βρίσκεται στην υποσαχάρια Αφρική, εκτείνοντας από την Αιθιοπία μέχρι το Τσαντ και το Κονγκό, με την προσθήκη του Αφγανιστάν και της Υεμένης στη λίστα.
Δυστυχώς, τα 2/3 αυτών των χωρών είτε πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις είτε βρίσκονται σε κατάσταση πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, γεγονός που δυσχεραίνει τις ξένες επενδύσεις και την εξαγωγή προϊόντων, δημιουργώντας έναν κύκλο συνεχούς κατάρρευσης.
«Καθώς ο περισσότερος κόσμος απομακρύνεται από τη φτώχεια, η IDA έχει λειτουργήσει ως σωτηρία για αυτές τις χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε κατευθύνει περισσότερους πόρους στις 26 αυτές χώρες, βοηθώντας τις να επιβιώσουν μετά από σοβαρές αποτυχίες».
Οι τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν φιλικές για αυτές τις οικονομίες, καθώς οι φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Από το 2011 έως το 2023, οι φυσικές καταστροφές έχουν οδηγήσει σε μέσον ετήσιο κόστος 2% του ΑΕΠ, πέντε φορές πιο υψηλό από το μέσο όρο που παρατηρείται σε χώρες με χαμηλότερους μέσους εισοδήματος.
Η έκθεση προτείνει, επίσης, ότι αυτές οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοβελτίωσης. Προτάσεις περιλαμβάνουν την καλύτερη είσπραξη φόρων με απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.
ΠΗΓΗ: skai.gr