Ρεύμα 95% από ΑΠΕ: Οι Επιδοτήσεις Στο Στόχαστρο

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αναμένεται το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030 και το 95% μέχρι το 2035. Ο Θ. Σκυλακάκης υποστηρίζει ότι «θέλουμε μόνο αποδοτικές επενδύσεις, δεν θα υπάρξουν άλλες επιδοτήσεις».

Το ενεργειακό τοπίο της χώρας προβλέπεται να μετασχηματιστεί τα επόμενα χρόνια, με το 75% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενεργειακό σχέδιο που ανακοινώθηκε χτες.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας παρουσίασε την τελική έκδοση του ΕΣΕΚ 2025-2030, χάρτη πορείας για την ενεργειακή πολιτική της χώρας έως το 2050, μετά από μήνες προετοιμασίας.

Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο αριθμεί περίπου 530 σελίδες, θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και ακολούθως ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, θα ζητήσει την έγκρισή του από κυβερνητική επιτροπή. Έπειτα, το σχέδιο θα σταλεί στην Κομισιόν.

«Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ επιτυγχάνει μια δύσκολη ισορροπία, παραθέτοντας το όραμα και τη φιλοδοξία της χώρας για την κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει με ρεαλισμό τις προκλήσεις», σημείωσε η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

revma 14

«Μέχρι το τέλος του 2028, θα επιτύχουμε την απολιγνιτοποίηση, και επιπλέον, θα ενισχύσουμε την ηλεκτροκίνηση στα αστικά κέντρα. Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα φυτέψουμε τον σπόρο για τις νέες τεχνολογίες», τόνισε η κ. Σδούκου.

Το σχέδιο στοχεύει σε ταχεία μετάβαση στις ΑΠΕ, με τη συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή να υπολογίζεται να φτάσει το 75,2% μέχρι το 2030, από 57% σήμερα. Επίσης, μέχρι το 2035, ο στόχος αυτός ανέρχεται στο 95,6% με νέες επενδύσεις.

Επενδύσεις χωρίς επιδοτήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, οι προηγούμενες πολιτικές επιδοτήσεων θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν.

«Η επιτυχία της πράσινης μετάβασης προϋποθέτει υψηλές αποδόσεις στις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά τις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται», εξήγησε και τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Μέχρι το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών αναμένεται να φτάσει τα 13,5 GW και τα χερσαία αιολικά τα 8,9 GW, διπλάσια από τα σημερινά επίπεδα.

Μέχρι το 2050, οι νέες επενδύσεις αναμένεται να συνοδευτούν από μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο των 436 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει 210.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να ανέλθει σε 130 τεραβατώρες μέχρι το 2050, από 56 τεραβατώρες σήμερα.

Στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, όπου η χώρα υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ο στόχος για το 2030 ξεπερνά τα 6 GW και φτάνει τα 17 GW το 2050.

Σημαντική οικονομική συνεισφορά

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία είναι σημαντικά. Οι επενδύσεις του ΕΣΕΚ αναμένονται να προσφέρουν 6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ ετησίως για την περίοδο 2025-2050, με κύρια οφέλη στους τομείς των κατασκευών και του εξοπλισμού. «Μιλάμε για συνεισφορά περίπου 2,5% στο ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2050», σύμφωνα με την κα Σδούκου.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, δήλωσε ότι «υπάρχει η εντύπωση ότι η πράσινη μετάβαση συνεπάγεται υψηλό κόστος. Όμως, οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. Το σημαντικό είναι το κόστος της ενέργειας για τον καταναλωτή. Το κόστος επένδυσης ίσως να αυξάνεται».

«Πρόκειται για αναγκαίες επενδύσεις που θα πραγματοποιούνταν έτσι κι αλλιώς, απλώς με λίγο μεγαλύτερο κόστος. Το κλειδί για το μακροοικονομικό αντίκτυπο είναι η ευκολία χρηματοδότησης αυτών των πρόσθετων επενδύσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα