Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην εσωτερική πολιτική της ΝΔ. Η ολοένα και μεγαλύτερη περιθωριοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, έχει αρχίσει να γίνεται προφανής. Πλήθος εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος αντιλαμβάνονται ότι η «πολιτική» και η «πνευματική απόσταση» των δύο πρώην ηγετών από τη σημερινή διοίκηση είναι εμφανής, κυρίως μετά την κοινή απόφαση να επιστρέψουν την προσωπική πρόσκληση του Μητσοτάκη για τα πεντηκοστά γενέθλια της ΝΔ, στο κεντρικό γραφείο της Ρηγίλλης.
Στην 50ή επέτειο της ίδρυσης του κόμματος, το χάσμα μεταξύ Μητσοτάκη και Καραμανλή-Σαμαρά βαθαίνει. Οι διαφωνίες τους γίνονται ολοένα πιο έντονες από το 2022, με τα επιτελεία του Μαξίμου και της Πειραιώς να βρίσκονται σε μία διαρκή προσπάθεια να κρατήσουν τις ισορροπίες. Δεδομένου ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, η κατάσταση συνεχώς περιπλέκεται.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι δεν θα διαφοροποιήσει τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «μιλάμε για ένα πρόγραμμα που οι πολίτες μας έχουν εντολή να εφαρμόσουμε». Επίσης, δεν έχει σκοπό να απομακρυνθεί από τη στρατηγική της διεύρυνσης του κόμματος. Σημειώνεται πως η αναφορά σε μια «ανοιχτή ΝΔ» απευθυνόταν σε μια «μειοψηφία» που επιθυμεί ένα «κλειστό κόμμα», το οποίο θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε ήττες.
Αντίθετα, συνομιλητές των Καραμανλή και Σαμαρά αναφέρουν πως η περίοδος της «σιωπής» έχει παρέλθει προ πολλού. Αντιπροσωπεύουν μια ενωμένη φωνή στις πολιτικές τους θέσεις, με τον Σαμαρά μάλιστα να αναμένεται να παρέμβει δυναμικά. Αυτό φάνηκε πριν από τρεις μήνες, όταν οι δύο πρώην πρόεδροι ανέβασαν τους τόνους στο Πολεμικό Μουσείο, με τον Σαμαρά να επιτίθεται εκ των έσω, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στη κοινωνική πολιτική, προσδιορίζοντας τις ουσιαστικές αξίες της ΝΔ.
Επιπλέον, παρά την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη για την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τους πρόσφατους εορτασμούς, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην ανεβάσει τους τόνους. Όπως επεσήμανε σε δήλωσή του στο Mega, «έκανα το καθήκον μου και δεν θα ασκήσω κριτική» – τουλάχιστον για τώρα. Στόχος του είναι να περιορίσει το εσωτερικό αίσθημα αναταραχής στην ΝΔ και γι’ αυτό το λόγο η γραμμή του είναι «ουδέν σχόλιον».
Παρά την ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου για την ευθυγράμμιση στις απόψεις των Καραμανλή και Σαμαρά, ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως ένα ενιαίο δίδυμο. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη στη κυβερνητική πολιτική και την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων.
Με αυτό το σκεπτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια τρίτη, συνεχόμενη κυβερνητική θητεία, τονίζοντας την ανάγκη για «νέα συστράτευση» και «δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία». Ο κύριος στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να αποφευχθεί κλίμα «φαυλοκρατίας» στο εσωτερικό του κόμματος και να προληφθούν οποιαδήποτε καχυποψία μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξανόμενης κριτικής από τους κυβερνητικούς βουλευτές.